Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Synoptické mapy

Synoptické mapy zaznamenávají a zobrazují různé meteorologické prvky. Do synoptických map se zaznamenávají frontální systém, tlakové níže a výše, izobary popř. staniční kroužky a další meteorologické prvky. Synoptické mapy rozlišujeme na: přízemní mapy (znázorňuje data z pozemních meteorologických stanic), výškové mapy (znázorňuje data z pozemních aerologických stanic), mapy absolutní topografie a relativní topografie(výškové synoptická mapy).

Synoptická mapa
Na obrázku je vidět synoptická mapa

Teplá fronta
Teplá fronta se v České republice nejčastěji vyskytuje v zimě. Vyskytují se na ní trvalé slabé srážky. Na obloze převládá vrstevnatá oblačnost. Po jejím přechodu následuje oteplení.
Studená fronta
V létě se na ní často vyskytují bouřky nebo silné srážky. V zimě přináší silné sněžení (někdy zpočátku déšť). Po jejím přechodu následuje ochlazení.
Okluzní fronta
Okluzní fronta vznikne spojením teplé a studené fronty.
Squall line
Squall line většinou tvoří pás bouřek.
Tlaková níže
Písmeno L značí tlakovou níži podle anglického slova low. V češtině se používá písmeno N. Počasí v tlakové níže je deštivé s přechody jednotlivých front.
Tlaková výše
Písmeno H značí tlakovou výši podle anglického slova high. V češtině se používá písmeno V. Počasí v tlakové výši je slunečné.
Izobary
Jsou čáry spojující místa se stejným tlakem. Čím hustěji jsou u sebe, tím silnější se dá očekávat vítr.

Zdroj obrázků: Metoffice

Aktuální synoptické mapy můžete sledovat na stránkách: Wetterzentrale.de.
Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.