Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Tlak vzduchu výrazně klesá – je to zátěž pro lidi?

Tlaková níže Mischka ode dneška výrazným způsobem ovlivňuje počasí ve střední Evropě. Na tom by nebylo nic tak neobvyklého s výjimkou faktu, že tlak v jejím centru je poměrně nízký a hlavně, samotný střed níže se bude v nejbližších dnech nacházet i v těsné blízkosti Česka. Což s sebou, kromě jiného, přineslo neobvykle velký pokles tlaku vzduchu. Zatímco ve středu ráno se hodnoty tlaku vzduchu přepočteného na hladinu moře v Česku pohybovaly těsně pod hranicí 1020 hPa, dnes ráno už tlak klesl pod 1000 hPa a do pátečního rána se hodnoty tlaku dostanou dokonce k úrovni 975 hPa (obr. 1). Jinými slovy během 48 hodin jde o pokles přes 40 hPa, občas splňující podmínku tzv. silného poklesu tlaku vzduchu (alespoň 3 hPa za 3 hodiny).

Tlak
Obr. 1: Předpověď tlaku vzduchu (přepočteného na hladinu moře) pro Prahu podle modelu ALADIN, zdroj: ČHMÚ

Tip: Tlak vzduchu - předpověď tlaku vzduchu na numerickém modelu

Tak výrazný pokles tlaku vzduchu samozřejmě může zvyšovat zátěž osob s nemocemi dýchacího ústrojí, kardiaků, starších občanů a psychicky labilních jedinců, jak se ostatně píše v aktuální biometeorologické předpovědi. Ostatně stovky lékařských studií ukázaly, že rychlé změny tlaku vzduchu jsou důležitým tzv. meteorotropním faktorem majícím za jistých okolností nepříznivý dopad na lidské zdraví.

Řada lidí si při změnách tlaku vzduchu stěžuje rovněž na bolesti hlavy, proč k tomu ale dochází, lékaři zatím s jistotou nevědí. Při poklesu tlaku roste hustota krve, což samozřejmě může ovlivnit i změny v hladině krevního cukru a působit jisté obtíže diabetikům. V neposlední řadě pociťují mnozí lidé pokles (ale i vzestup) tlaku vzduchu nepříjemný tlak v dutinách (zejména nosních).

Konečně dodejme, že lze najít i další zajímavé studie, které se týkají například sníženého výskytu migrény, a naopak zvýšení úmrtnosti na rakovinná onemocnění během period s nižším tlakem či během výrazného poklesu tlaku. Zde je ale nutné dodat, že v těchto případech hraje tlak vzduchu zpravidla jen částečnou roli, jde spíš o kombinaci většího výskytu oblaků při nižším tlaku (vliv na migrénu v souvislosti s nižším slunečním svitem) a taky souvisejících změn teploty a vlhkosti vzduchu a rychlosti větru. V posledních letech se studují i vlivy infrazvukových a vnitřních gravitačních vln, které jsou způsobeny právě změnami tlaku vzduchu. Ukázaly se například nepříznivé účinky infrazvukových vln vznikajících při silných bouřích, projevujících se mj. zvýšením počtu automobilových nehod.

Závěrem lze konstatovat, že lidské tělo reaguje na změny tlaku vzduchu občas poněkud překvapivě a někdy i zajímavým způsobem. Leckdy změny tlaku vyvolávají i nepříjemné pocity citlivých lidí. Naštěstí ale většina těchto problémů netrvá dlouho a zpravidla nemívají ani výraznější podobu.
Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.