Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Články

Ilustrační obrázek

Před námi je citelné oteplení, přijde jaro

Zítra počasí u nás ovlivní jižní okraj teplé fronty, po kterém k nám o víkendu začne proudit teplý vzduch od jihozápadu a nasune se k nám tlaková výše, kterou němečtí meteorologové pojmenovali Karin.

Ilustrační obrázek

Zima 2014/2015 byla opět nezvykle mírná

Meteorologická zima zahrnující měsíce prosinec, leden a únor již skončila a opět se zapíše jako velmi mírná. Nejteplejší v historii měření sice zdaleka nebyla, ale na řadě míst patří mezi deset nejteplejších za posledních minimálně sto let.

Ilustrační obrázek

Dnes začalo meteorologické jaro

Dnešním dnem u nás začalo meteorologické jaro a skončila meteorologická zima. Na příchod astronomického jara si musíme počkat do 20. března (do 23:45), kdy nastane jarní rovnodennost (den bude přibližně stejně dlouhý jako noc).

Ilustrační obrázek

Začátek března přinese proměnlivé počasí

V tomto týdnu se teploty často pohybovaly mezi 6 °C až 10 °C. V příštím týdnu k nám pronikne o něco chladnější vzduch, přidají se častěji i srážky a zesílí vítr. Návrat pravé zimy nás ovšem nečeká. Teploty nijak výrazně podprůměrné nebudou.

Ilustrační obrázek

Sněhu u nás leží více než před rokem

Zima v Česku pomalu končí. Opět byla teplotně nadprůměrná a sněhu také příliš nepřinesla. V současné době leží sníh jen ve vyšších polohách. V uplynulých dnech sníh tál hlavně mimo horské polohy. V nižších polohách se totiž teploty šplhaly vysoko nad bod mrazu.

Ilustrační obrázek

Jaké nás čeká počasí na jaře?

V neděli 1. března už začíná meteorologické jaro a naskýtá se otázka, jaké bude. Na rozdíl od zimy, která je mediálně vděčnější, se zatím neobjevují v médiích nějaké katastrofické a zcestné scénáře o jeho průběhu.

Ilustrační obrázek

Východ USA postihly rekordní mrazy

Rekordně nízké teploty včera hlásil východ USA, kam pronikl mrazivý sibiřský vzduch. Nejchladněji bylo v oblasti Velkých jezer, kde teploty klesly i pod -30 °C. V městečku Grayling ve státě Michigan v nadmořské výšce jen 347 m n. m. teplota klesla na -36 °C.

Ilustrační obrázek

Turecko zasáhlo další husté sněžení

Nejen severovýchod USA se v posledních dnech doslova topí v přívalech nového sněhu, další příděl bílé nadílky zažilo v posledních dnech Turecko, zejména jeho severovýchodní a severní část.

Ilustrační obrázek

Tlak vzduchu je nadprůměrně vysoký

Počasí u nás již několik dní ovlivňují tlakové výše. Zatímco průměrná hodnota tlaku vzduchu přepočteného na hladinu moře je v Česku 1013 hPa, v těchto dnech se pohybuje mezi 1020 až 1030 hPa a dnes dokonce překročila až 1040 hPa.

Ilustrační obrázek

Teploty překročily příjemných 10 °C

Počasí u nás již několik dní ovlivňuje tlaková výše. Včera a dnes jsme navíc na řadě míst zaznamenali jarní teploty šplhající se i lehce přes 10 °C. Včera bylo nejtepleji na Moravě a ve Slezsku, dnes naopak v Čechách.