Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Na našem území téměř 17 °C, v Rakousku i 21 °C

Dnešní den byl ve střední Evropě rekordně teplý. Před studenou frontou k nám proudí teplý oceánský vzduch. Teploty dnes vystoupily na většině území na 11 °C až 16 °C, chladněji zůstalo jen na východě Moravy.

Ilustrační obrázek

Pozor na silný vítr a vydatný déšť

Zítra u nás vítr zesílí na silný západní s nárazy od 60 do 90 km/h, na horách přes 100 km/h. Slabší bude vítr jen na jihovýchodě území. Nejsilnější nárazy se očekávají kolem poledne na západě Čech.

Ilustrační obrázek

Vydatné sněžení překvapilo východ Středomoří

Velmi studený vzduch se při své cestě na jih dostává nad poměrně teplé vody Černého, Egejského ale i východního Středozemního moře, a v důsledku velkého rozdílu teplot ve výšce a u povrchu se nad mořem vytváří srážkově bohatá oblačnost.

Ilustrační obrázek

Na horách připadlo i přes čtvrt metru sněhu

V posledních dnech se sněhové podmínky na horách výrazně zlepšily. Sněžit začalo na horách v sobotu večer. Do nedělního rána napadlo nejvíce sněhu na Lysé hoře (15 cm), kolem 10 cm sněhu i na Šumavě nebo v Krušných horách.

Ilustrační obrázek

V příštím týdnu silné mrazy na východě Evropy

V příštím týdnu se arktický vzduch rozlije do východní Evropy. Velmi studený vzduch se dostane až do Turecka a východního Středomoří. V hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m) teploty ve středu v Turecku klesnou až pod -10 °C a v Rusku dokonce až k -21 °C.

Ilustrační obrázek

O víkendu Česko zasáhne i husté sněžení

Během dne bude od západu rychle přibývat oblačnosti a odpoledne se postupně přidá sněžení, které bude večer a v noci na neděli i vydatné. Na většině území do nědělního rána napadne od 4 do 10 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Zaznamenány první arktické dny této zimy

Teploty klesaly poměrně hluboko pod nulu a při vyjasnění, zklidnění větru a v oblastech nad sněhovou pokrývkou, které jsou známy jako takzvané mrazové kotliny, překračovaly noční minima i hodnotu -20 °C.

Ilustrační obrázek

V úvodu nového roku přijde obleva

Počasí do nového roku vstoupí oblevou. Zítra na Silvestra přes naše území přejde teplá fronta, která ukončí příliv chladného původem arktického vzduchu do střední Evropy.

Ilustrační obrázek

Zítra na většině území sněžení

V noci na dnešek se slabá sněhová pokrývka utvořila v jižní polovině našeho území. Napadlo většinou od poprašku do 2 cm sněhu, na Šumavě až 5 cm sněhu. Během dnešního dne sněžení ustalo, ale od severu se k nám blíží další.

Ilustrační obrázek

Na Šumavě teplota klesla na -27,2 °C

Dnešní ráno bylo mrazivé. Na většině území se teploty pohybovaly mezi -4 °C až -8 °C, na severovýchodě kolem -10 °C. Z nižších poloh se jedním z nejchladnějších míst stal Frýdlant nad Ostravicí, kde teplota při východu slunce klesla na -12 °C.