Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Na Šumavě teplota klesla až na -20 °C

Za sebou máme první výraznější mrazy nastávající zimy. Na většině území v noci teploty klesly na -1 °C až -5 °C. V horských údolích bylo ještě o poznání chladněji. Nejnižší teplotu zaznamenala stanice ČHMÚ Kvilda - Perla.

Ilustrační obrázek

V Atlantiku se vzedmou vlny o výšce 20 metrů

U Grónska se dnes začne prohlubovat rychle postupující níže směrem k Evropě. Zítra se dostane do oblasti u Islandu a tlak v jejím středu klesne až na 942 hPa (v Česku byl nejnižší naměřený tlak v historii 967 hPa).

Ilustrační obrázek

Silný tajfun Hagupit zasáhl Filipíny

Na východní pobřeží Filipín na ostrov Samar dnes odpoledne dorazil silný tajfun Hagupit. V současné době dosahuje 3. kategorie, na kterou zeslábl ze čtvrteční nejvyšší 5. kategorie.

Ilustrační obrázek

Teploty dnes překročily i 10 °C

Zimní počasí dnes v Česku skončilo. Proudit k nám začal na prosinec teplý vzduch a jeho příliv se tentokrát projevil i v nižších polohách. Ve východní polovině území se navíc rozpustila po dlouhé době i nízká oblačnost.

Ilustrační obrázek

Jak vzniká ledovka a čím se odlišuje od náledí

Včera se na našem území tvořila ledovka, v některých oblastech byla i velmi silná. Na řadě míst na Moravě přesáhla vrstva ledu, který obalil přírodu, až 1 cm. Ve Strážovicích na Hodonínsku dosáhla vrstva ledu 3 cm a v Brně 2 cm.

Ilustrační obrázek

Ledovka omezuje dopravu, tvořit se bude i nadále

S příchodem prosince v Česku dnes nastala meteorologická zima. Počasí ovšem místo sněhu přináší déšť, který při teplotách pod bodem mrazu namrzá. Během dne pršelo především na Moravě a Vysočině.

Ilustrační obrázek

První nástrahy zimy, na východě hrozí ledovka

Již v předchozích dnech se ojediněle při mrholení zejména v oblasti Vysočiny vytvářela slabá ledovka. Zítra se ovšem situace ještě více zkomplikuje. Mrholení totiž vystřídá sníh s deštěm nebo déšť.

Ilustrační obrázek

Překvapení na Božím Daru, nasněžilo 15 cm

V Česku se v posledních dnech udržuje nízká oblačnost, která na některá místa přináší i sněžení nebo mrholení. Poprašek sněhu dnes dopoledne byl hlášen z některých míst Vysočiny nebo Drahanské vrchoviny.

Ilustrační obrázek

Česko přikryla nízká oblačnost

V Česku v posledních dnech panuje ustálené počasí pod vlivem rozsáhlé tlakové výše. Taková synoptická situace přináší na konci podzimu zpravidla dlouhotrvající inverzi a s ní spojenou nízkou oblačnost

Ilustrační obrázek

Na Slovensku padal sníh

Na severu a východě Slovenska se sněhové vločky objevily na většině území (pršelo jen v nejnižších polohách). V oblasti Tater napadlo kolem 5 cm sněhu.