Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Teplota dosáhla až na 30 °C, vyskytl se u nás nejčasnější tropický den v historii měření

Dnes u nás měříme ještě vyšší teploty než včera. Zhruba na tři čtvrtě stanic se vyskytl letní den s teplotou nad 25 °C. V Praze a blízkém okolí jsou dokonce hlášeny teploty nad 29 °C. A na nejteplejších stanicích zde byl dosažen tropický den. Na stanici Praha-Komořany bylo podle ČHMÚ dokonce 30,6 °C. Jde o nejčasnější výskyt tropického dne na našem území v historii měření.

Ilustrační obrázek

Ve středu nás čeká výrazné ochlazení, ale potom se zase bude oteplovat

V novém týdnu nás v pondělí a v úterý stále čeká mimořádně teplé počasí s letními teplotami. Ve středu se potom výrazně ochladí, ale teploty jen klesnou k normálním hodnotám. V dalších dnech se potom opět bude oteplovat. Celkově bude příští týden teplotně nadprůměrný a srážkově podprůměrný.

Ilustrační obrázek

O víkendu nastoupí vyloženě letní počasí, maxima dosáhnou zřejmě až na 27 °C

Už od druhé poloviny ledna nás – až na kratší přestávky – provází nadprůměrně teplé počasí. A další vlna mimořádně teplého počasí přijde v následujících dnech. Po pátečním přechodu teplé fronty začne do Česka od jihozápadu proudit velmi teplý vzduch.

Ilustrační obrázek

Březen byl teplotně výrazně nadprůměrný, na většině stanic skončil jako nejteplejší za dobu měření

Po rekordně teplém únoru je za námi další teplotně výrazně nadprůměrný měsíc. Jednalo se o vůbec nejteplejší březen zaznamenaný na území ČR v období od roku 1961, kdy se tvoří pravidelné statistiky za celé naše území. Dle předběžných dat podle ČHMÚ byla průměrná teplota za březen (7,0 °C) o 3,8 °C vyšší než normál 1991–2020.

Ilustrační obrázek

V Česku se vyskytl první letní den, ve Vídni naměřili dokonce 28,5 °C

Dnes u nás byl naměřen první letní den roku. V Karviné se odpoledne teplota dostala až na 25,7 °C. Kolem 25 °C se teplota pohybovala také na pár stanicích na jihu Moravy, například v Lednici. Blízko 25 °C se dostala v poledne také na jihu Čech v Českém Krumlově.

Ilustrační obrázek

Úvod týdne přinese ochlazení a vítr, v závěru se opět citelně oteplí

V první polovině týdne nás čekají kromě pondělí normální teploty, v závěru týdne se ovšem opět dočkáme výrazně nadprůměrných teplot. V některých dnech musíme počítat i se srážkami, nejvyšší úhrny se vyskytnou na východě. V úvodu týdne bude také větrno.

Ilustrační obrázek

Teplota se dostala téměř na 25 °C, oblohu zakalil saharský prach

Dnes k nám zesílil příliv teplého vzduchu z jihu. Kromě vysokých teplot přinesl i značné množství saharského prachu. Ten zakal oblohu, tvořila se díky němu i vysoká oblačnost a zvýšily se výrazně koncentrace prachu na měřících stanicích.

Ilustrační obrázek

V sobotu by mohlo být až letních 25 °C, v ohrožení je absolutní rekord pro březen

O víkendu k nám výrazně zesílí příliv teplého vzduchu. Naměříme tak nejvyšší teploty od poloviny října. Nejtepleji bude v sobotu. Ráno se teploty budou teploty pohybovat mezi 11 °C až 7 °C (při slabším větru až 5 °C). Během dne se potom oteplí na 19 až 24 °C.

Ilustrační obrázek

Na horách napadl sníh, vrcholy obalila i výrazná námraza

V sobotu přes naše území přešla studená fronta, po jejímž přechodu k nám pronikl studený vzduch. V neděli na horách napadl i sníh. Sněhové přeháňky ještě hlavně na severovýchodě doznívaly i dnes. Zítra se ovšem opět oteplí a sníh opět rychle roztaje.

Ilustrační obrázek

V novém týdnu výrazné oteplení, v jeho závěru naměříme i přes 20 °C

V novém týdnu nás kromě pondělí čeká teplotně nadprůměrné počasí. Od úterý se teploty budou dostávat nad 15 °C, od pátku i nad 20 °C. Dočkáme se také několika slunečných dnů, ale zároveň musíme počítat i s přechody frontálních systému a v úterý a ve středu na východě i silným větrem.