Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Pronikne k nám chladný arktický vzduch

V noci na dnešek přes naše území přešla studená fronta, která otevřela cestu severnímu proudění. V dalších dnech k nám bude příliv chladného a původem arktického vzduchu zesilovat. V hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m) ze včerejších 2 °C teploty dnes klesly na -6 °C a zítra dokonce poklesnou až na -13 °C. Ve dvou metrech nad zemí se zítra teploty budou pohybovat kolem bodu mrazu. První silnější mráz nás čeká v sobotu ráno, kdy se teploty budou pohybovat většinou mezi -4 °C až -8 °C. Nejchladněji bude na severovýchodě území, kde teploty při vyjasnění klesnou i pod -10 °C. Během dne se sice oteplí, ale nad bod mrazu se teploty nedostanou a čeká nás tak na celém území ledový den s nejvyššími teplotami mezi -5 °C až -1 °C. V noci na neděli teploty klesnou na -4 °C až -8 °C. Ještě níže teploty neklesnou jen díky tomu, že na obloze bude hodně oblačnosti. Během nedělního dne budou nejvyšší denní teploty podobné těm v sobotu. Naši pocitovou teplotu bude snižovat také čerstvý jihovýchodní (později severní) vítr s průměrnou rychlosti 15 až 30 km/h a místy s nárazy 50 km/h.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď teplot na další dny

Na počátku příštího týdne mrazy nepoleví, naopak ještě naberou na síle. Přesný vývoj teplot se ještě bude upřesňovat. Zejména noční teploty v příštím týdnu budou závislé na množství oblačnosti. Pokud se vyjasní, klesnou ranní teploty i v nižších polohách pod -10 °C. Česko čeká nejmrazivější počasí od konce ledna.

Teplota
Teplota v hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m) v sobotu v Evropě - v této hladině je dobře patrné, jak se chladný vzduch rozlije do Evropy (dostane se až na Balkán).