Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Zima začíná, příliv chladného vzduchu zesílí

Do Česka pomalu nastupuje zimní počasí. Již v tomto týdnu začíná v pátek prvním prosincovým dnem meteorologická zima a končí meteorologický podzim. To se plně projeví i v počasí. V dalších dnech se dočkáme i první výraznější sněhové pokrývky v nížinách. Již dnes nejvyšší denní teploty zůstanou mezi 1 °C až 5 °C a hlavně ráno se vyskytovaly sněhové přeháňky. Poprašek sněhu ráno ležel například v Ostravě. Aktuálně přeháňky ustávají, ale z Německa se k nám blíží další fronta. Tentokrát ovšem sněžení v nižších polohách vystřídá déšť. Přechodně se k nám totiž dostane o něco teplejší vzduch. Zítra naměříme 3 °C až 7 °C. Bude se ovšem jednat o nejteplejší den tohoto týdne.

V noci z úterý na středu se opět ochladí a sněžení se vrátí i do nižších poloh. Ve středu ráno bude zřejmě poprašek sněhu ležet místy na východě území. Denní maxima vystoupí na 1 °C až 5 °C. K tomu bude na obloze hodně oblačnosti a ojediněle, na východě místy, se vyskytne sněžení. V polohách pod 300 m, v Čechách i pod 500 m, se objeví přechodně srážky smíšené nebo dešťové.

Výraznější sněžení k nám podle současných modelů dorazí v noci ze středy na čtvrtek. Zasáhne ovšem jen východ našeho území. Hlavně na Moravě a ve Slezsku bude trvale sněžit i během čtvrtečního dne. Sněhová pokrývka se na Moravě a ve Slezsku vytvoří i v nejnižších polohách. Do čtvrtečního poledne napadne většinou od 5 do 10 cm sněhu. Nastat mohou i problémy v dopravě. Bude se jednat o první významnější sněžení nastupující zimy. Příliv chladného vzduchu do střední Evropy ve druhé polovině týdne zesílí. Nejvyšší denní teploty se ve druhé polovině týdne budou pohybovat jen lehce nad bodem mrazu a ráno budou klesat na hodnoty mezi -1 °C až -5 °C. Zimní počasí u nás vydrží zřejmě i příští týden. Zima začíná.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Zima
Předpověď sněhové pokrývky ve čtvrtek v poledne - na Moravě a ve Slezsku napadne sníh na celém území, zdroj: Ventusky