Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Nad Evropu zamíří post-tropická bouře

Ještě si určitě pamatujeme období okolo 11. srpna, kdy do té doby letní počasí bylo nekompromisně vystřídáno poměrně chladnými dny, které jsou i teď pod dlouhodobým normálem. Většinově se na tom podílela zvlněná studená fronta související s bývalým hurikánem Bertha. Nyní se u pobřeží Severní Ameriky vytvořil další hurikán Cristobal, jehož dráha se také stočí přes Atlantik k Evropě.

Hurikán Cristobal
Hurikán Cristobal (26. srpna) z družice Terra, zdroj: Wikipedia

Jako čtvrtý v pořadí tropických cyklon tohoto roku a zároveň třetí, co se hurikánů týče, vznikl v Atlantické hurikánové oblasti aktuálně hurikán Cristobal. Jeho původ je v teplých pobřežních vodách Afriky. Po přesunu k ostrovům střední Ameriky se začal formovat nejprve v tropickou tlakovou níži a později i tropickou bouři již s názvem Cristobal. Dne 25. srpna byl s průměrnou silou větru okolo 120 km/h a tlakem vzduch v centru okolo 990 hPa klasifikován jako hurikán I. kategorie (dle Saffir-Simpsonovy stupnice) nacházející se východně od Bahamských ostrovů. Doposud se podílel na zmaření pěti lidských životů.

Podle předpovědi pohybu tohoto útvaru, založené na numerických předpovědních modelech počasí, by se jeho intenzita v následujících hodinách měla ještě slabě navýšit, hurikánu II. kategorie by však dosáhnout neměl. Aktuálně se nachází východně od pobřeží USA. Nad oceánem jsou zaznamenávány nárazy větru až 145 km/h a tlak vzduchu v centru poklesl na 983 hPa. Pohybuje se směrem k severovýchodu rychlostí okolo 19 km/h. Při postupu více k severu se bude jeho intenzita díky chladnějším vodám snižovat. Na přelomu týdne by pak měl podle dosavadních výpočtů jako post-tropická bouře dosáhnout pobřeží Islandu a později se přesune do Norského moře. Jeho dráha by však měla být v oblasti evropského kontinentu na rozdíl od post-tropické bouře Berthy položená severněji. Přesto však změní celkovou synoptickou situaci i ve střední Evropě. V druhé polovině příštího týdne k nám začne proudit spíše teplejší vzduch z jihu. Přesný vývoj teplot v příštím týdnu se ovšem ještě bude upřesňovat. Bude se odvíjet od přesného postupu post-tropické bouře Cristobal, která zamíří na sever Evropy.

Hurikán Cristobal
Model GFS a Ensemble předpověď dráhy hurikánu - nad oblast Islandu dorazí na přelomu týdne, zdroj: Wunderground.com