Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Déšť zvende hladiny řek na severu

V průběhu dnešního večera začne zejména na severu území trvale pršet. V Krkonoších a Jizerských horách spadne během noci kolem 20 až 40 mm srážek. Přibližně stejné množství lze očekávat i do pondělního rána. Vlivem vysokých teplot, silného větru a deště bude rychle odtávat sněhová pokrývka z hor. Tající sníh a déšť způsobí zejména v Libereckém kraji vzestupy hladin řek. O tom ve svém upozornění na povodňovou bdělost informuje i ČHMÚ. Upozornění platí pro kraj Liberecký až do pondělního večera.

Upozornění

Od západu proudí na naše území teplý oceánský vzduch. Severně od našeho území se bude vlnit frontální rozhraní a srážkami ovlivňovat zejména severní části Čech.

Srážkové úhrny do nedělního rána by mohly dosáhnout v severních horských oblastech většinou od 10 mm do 30 mm, ojediněle až do 40 mm. Přibližně stejné množství očekáváme i do pondělního rána. Na ostatním území se očekávají úhrny od 1 mm do 10 mm srážek. Vlivem vysokých teplot vzduchu budou i na horách srážky dešťové.

Příliv teplého vzduchu bude nadále doprovázen čerstvým západním větrem, jehož nárazy dosáhnou v nižších polohách 50 až 70 km/h, na horách místy až 90 km/h.

V reakci na spadlé srážky, v horských oblastech v kombinaci s odtáváním sněhu, bude i nadále docházet ke vzestupům na většině toků. Nejintenzivnější vzestupy lze očekávat v oblasti Jizerských hor a Krkonoš. Na horní Jizeře, Lužické Nise a na Smědé očekáváme ojedinělé dosažení 1. SPA.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:
# V ohrožených oblastech sledovat vývoj situace a jeho další prognózu a být připraven na případné zhoršení situace.

Zdroj: ČHMÚ