Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Česko bude sužovat vydatný déšť a vichřice

Během noci začne od jihozápadu vydatně pršet a zesílí i vítr. Déšť bude v pátek zejména na horách vydatný (ustávat bude od západu odpoledne). Na Šumavě, kde se očekává povodňové ohrožení, může spadnout až 40 mm srážek. Přes noc a zejména přes den musíme také počítat se silným větrem. V nárazech bude vát rychlostí 60 až 90 km/h, na hřebenech hor až kolem 110 km/h. Před větrem na zítřek upozorňují i meterologové pro všechny kraje kromě Jihomoravského, Vysočiny a Zlínského. Pro kraj Plzeňský platí až do soboty i povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí.

Upozornění

Frontální systém postupuje ze západní do střední Evropy a během noci začne ovlivňovat počasí na našem území.

V oblasti frontálního systému se vyskytne na celém našem území déšť s úhrny od 2 do 10 mm, na horách místy 10 až 25 mm, ojediněle i vyšší. Jihozápadní vítr dosáhne v nárazech rychlosti 60 až 90 km/h, na hřebenech hor kolem 110 km/h. Slábnutí větru očekáváme ve večerních hodinách.

V souvislosti s předpokládanými srážkami a současným táním sněhu očekáváme v noci a zítra postupné vzestupy toků. 3. SPA bude pravděpodobně dosažen na Úhlavě v Tajanově a na Radbuze ve Staňkově. Na dalších tocích v horní části povodí Berounky by mohlo dojít k vzestupům na 2. SPA (Úterský potok, Radbuza ve Lhotě) nebo 1. SPA (Střela, Úslava, Berounka). Na 2. nebo až 3. SPA by mohla vystoupit hladina Smědé a Lužické Nisy. V povodí Ohře a na Bílině by mohlo dojít k vzestupům na 1., eventuelně až na 2. SPA. Na toku Otavy a na jejích přítocích by hladina mohla vystoupit na 2. SPA v Sušici, v dalších profilech by se mělo jednat maximálně o 1. SPA. Dosažení 1. SPA je možné i na Jizeře, na některých tocích v povodí horního Labe a na horní Vltavě nad VD Lipno.

Doporučení ke zmírnění následků povodňových jevů:
Sledovat vývoj situace a jeho další prognózu (zpravodajství veřejnoprávní televize nebo rozhlasu, internetové stránky ČHMÚ) a dle aktuální situace v postižených oblastech podnikat nezbytná opatření.
Varovat sousedy, zejména staré lidi.
Spolupracovat a uposlechnout pokyny příslušníků integrovaného záchranného systému a představitelů místní samosprávy.

Doporučení ke zmírnění následků silného větru:
Pro omezení škod na majetku ukotvit stavební jeřáby apod.
Za jízdy přiměřeně snížit rychlost, náhlý boční náraz větru může učinit dopravní prostředek neovladatelným. To platí i pro prázdné nákladní auto a kamion.

Zdroj: ČHMÚ