Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Začíná deštivé počasí, bude i sněžit

Slunečné a ustálené počasí skončilo. V následujících dnech se musíme připravit na velmi proměnlivé počasí, které přinese silný vítr, déšť, chladný vzduch i sněžení. V západním až severozápadním proudění přes naše území bude přecházet řada frontálních systémů. První vydatnější srážky se u nás vyskytly již včera. V Jeseníkách na Ovčárně spadlo od včerejšího do dnešního rána až 39 mm srážek. Kolem 20 mm srážek spadlo také v Krkonoších a Orlických horách. V nižších polohách spadlo většinou od 5 do 10 mm srážek. Naopak na západě Čech a na několika místech na severovýchodě území pršelo jen slabě.

Zítra se přeháňky objeví především na horách, ale srážkové úhrny budou jen nízké. Od 600 m budou přeháňky sněhové. Nejvyšší denní teploty budou kolem 9 °C. V neděli se již na celém území zatáhne a místy zaprší. Na horách v Čechách bude déšť postupně i trvalejšího charakteru. Deštivá bude noc na pondělí. V pondělí během dne bude déšť postupně přecházet v místní přeháňky, které budou ve vyšších polohách sněhové. Nejvyšší denní teploty už budou jen kolem 7 °C. Pocitovou teplotu navíc významně sníží čerstvý vítr s nárazy kolem 60 km/h. V úterý vítr ještě více zesílí a v nárazech dosáhne rychlosti až 90 km/h, ve vyšších polohách přes 100 km/h. K tomu nás stále čeká hodně srážek.

Předpovědi na příští týden se ovšem ještě budou upřesňovat. Počasí bude ovlivňovat několik hlubokých tlakových níži, jejichž předpověď je velmi komplikovaná. Některé výstupy numerických modelů v současné době naznačují, že by v polovině příštího týdne mohlo sněžit i v nižších polohách. Začátek Velikonoc tak přinese nepříznivé počasí, které jaro příliš připomínat nebude.

Počasí
Před námi je hodně proměnlivé počasí - na horách bude i sněžit a v polovině příštího týdne se mohou sněhové vločky objevit také v nižších polohách