Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

V horských údolích teploty klesají i pod -20 °C

Od soboty se u nás díky vhodným podmínkám pro radiační ochlazování (příliv chladného vzduchu, slabý vítr, sněhová pokrývka a jasná obloha) vyskytují silné noční mrazy. Zatím nejnižší teploty byly zaznamenány v sobotu ráno v mrazových kotlinách na Šumavě. Stanice Rokytská slať hlásila podle ČHMÚ až -25,3 °C a stanice Březník -23,4 °C. Pod -20 °C zde teploty klesly také v neděli a dnes ráno. Dnes bylo na Rokytské slati -21 °C. Nejen Šumava hlásí takto silné mrazy. Lehce pod -20 °C teplota poklesla také na Jizerce v Jizerských horách.

Ve středních polohách se nejnižší noční teploty v těchto dnech pohybují lehce pod -10 °C a v nižších polohách většinou pod -5 °C. Praha, Ostrava či Plzeň dnes ráno hlásily teploty kolem -5 °C, v Brně bylo až -8 °C. Na začátek prosince se jedná o podprůměrné teploty, ale nejsou rekordní. Pro výraznější pokles teplot v nižších polohách chybí sněhová pokrývka. Naposledy se u nás takto silné mrazy v první polovině prosince vyskytly v roce 2012. V roce 2010 byly dokonce ještě silnější. Již na začátku prosince tehdy teplota v Praze klesala i na -15 °C a během dne na některých místech nepřekročila ani -10 °C (vyskytl se tak arktický den).

Zítřejší ráno již bude v průměru o 1 °C teplejší než to dnešní. Teploty se budou pohybovat mezi -3 °C až -7 °C. Středeční ráno bude podobně chladné. Ve čtvrtek ráno se očekávají teploty mezi -1 °C až -5 °C. Citelněji se začne oteplovat v pátek, kdy už na řadě míst ráno mrznout nebude. V dalších dnech se potom ranní teploty budou pohybovat kolem bodu mrazu.

Tip: Aktuální teploty - počasí v Česku na meteorologických stanicích

Teploty
Teploty dnes ráno v 6:00 - nejtepleji bylo v Polabí, zde se totiž vyskytovala oblačnost, zdroj: Teplotní mapa