Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Hory hlásí před Vánoci nejvíce sněhu od roku 2010

V nížinách a ve středních polohách jsou zatím sněhobílé Vánoce nejisté, ale na horách už zcela jistě budou na sněhu. V posledních týdnech se zde totiž vytvořila poměrně značná zásoba sněhu. České hory dokonce hlásí pro toto období nejvíce sněhu od roku 2010. V minulých letech dokonce před Vánoci sníh na horách vůbec neležel nebo bylo hlášeno jen pár centimetrů. Letos je ovšem začátek zimy na horách bohatý na sníh.

Vůbec nejvíce sněhu u nás hlásí hřebeny Krkonoš. Podle místního pozorovatele Luďka Boušky leží u oficiálních měřících bodů na hřebenech západních Krkonoš (Vrbatova bouda a Labská bouda) kolem 140 cm sněhu. Sněhový příkrov je ovšem daleko vyšší, poněvadž na ledové krustě sníh nedrží a odvane pryč na lavinová pole směrem na Labský důl, kde je nyní lavinový stupeň číslo 3 (tedy ten nejzrádnější). Závěje na hřebenech dosahují opravdu mocných vrstev, například Pančavská louka hlásí i přes 3 metry vysoké závěje. Podobně to na hřebenech Krkonoš vypadalo před Vánoci naposledy v roce 2010 a před tím v roce 2005.

Také hřebeny Šumavy hlásí přes metr sněhu. Podle ČHMÚ leží na Březníku až 145 cm sněhu a na Plechém kolem 125 cm sněhu. Na hřebenech Krušných hor dle stanice ve Fichtelbergu leží 70 cm sněhu. Hory na východě území již hlásí sněhu o poznání méně. Na Lysé hoře v Beskydech leží kolem 30 cm sněhu a na hřebenech Jeseníků kolem 50 cm. Sníh zde hodně odtál při výrazném oteplení a silném větru na začátku tohoto týdne. Beskydy jsou tak jedinými horami v Česku, kde leží pro toto období obvyklé množství sněhu (jinde je naopak nadprůměrná sněhová pokrývka).

Sníh bude na horách přibývat i v příštím týdnu. Mírná obleva přijde jen ve čtvrtek, kdy sněžení přechodně vystřídá déšť. V pátek se ovšem sněžení na hory vrátí. Srážek bude v následujících dnech nadprůměrné množství. Hory tak čekají další přívaly sněhu a lyžaři mohou se sněhem na horách počítat i na konci roku.

Sníh
Sníh v Krkonoších (11.12.2017), autor: Luděk Bouška

Sníh
Sníh v Krkonoších (11.12.2017), autor: Luděk Bouška

Sníh
Sníh v Krkonoších (7.12.2017) - slunečných dnů je v Krkonoších v prosinci jen málo, ale když se vyjasní, zimní scenérie je ještě krásnější, autor: Luděk Bouška