Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Na hřebenech hor napadl sníh, příští týden se oteplí

Během oteplení na konci a začátku tohoto týdne sníh na horách většinou roztál. Včera přes naše území ovšem přešla další studená fronta, po které k nám začal proudit o něco chladnější vzduch. Na hory se tak vrátilo sněžení. Na Lysé hoře včera napadlo až 16 cm mokrého sněhu. Sníh se objevil také na hřebenech Krušných hor. Na Klínovci leží kolem 5 cm nového sněhu. Sněhové vločky se v polohách nad 1000 m mohou objevit i během dnešního a zítřejšího dne. Zejména v Krušných horách, kde budou přeháňky nejčastější, může připadnout ještě pár centimetrů sněhu.

V neděli srážky ustanou a začne k nám proudit teplejší vzduch. V pondělí ve vyšších vrstvách atmosféry (ve výšce kolem 1500 m) teploty vystoupí až na 12 °C, což je oproti dnešním -1 °C výrazné oteplení. Jak moc se příliv teplého vzduchu projeví v nižších polohách, je zatím nejisté. V místech, kde se nevytvoří nízká oblačnost, teploty v pondělí překročí i 15 °C. Pokud se ovšem nízká oblačnost vytvoří, teploty zůstanou do 10 °C. Příliv teplého vzduchu k nám bude vrcholit v úterý před příchodem další studené fronty. Ve středu teploty opět poklesnou k hodnotám kolem 10 °C a místy se vyskytnou přeháňky, které budou v nejvyšších horských polohách sněhové. V závěru týdne se ovšem opět oteplí. Před námi je tak hodně proměnlivé počasí.

Sníh
Klínovec dnes ráno - napadlo zde kolem 5 cm sněhu, zdroj: ČHMÚ

Sníh
Lysá hora dnes dopoledne - včera zde napadlo až 16 cm sněhu, při teplotách nad nulou mokrý sníh ovšem rychle taje, zdroj: ČHMÚ