Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Další hurikán pustoší Karibik

Na začátku měsíce způsobil katastrofické škody v Karibiku hurikán Irma. Po něm se v oblasti vytvořil rychle hurikán Jose, který se ovšem obydleným ostrovům těsně vyhnul a závažnější škody nezpůsobil. Nyní se ovšem Karibikem žene další silný hurikán, který dostal jméno Maria. Již včera dosáhl páté nejvyšší kategorie a způsobil vážné škody na ostrovech Dominika a Guadeloupe. Nyní se oko hurikánu nachází jen pár kilometrů od Portorika. Hurikán se stále udržuje na páté kategorii a přináší s sebou nárazy větru přes 200 km/h. Na ostrově Portoriko se očekávají rozsáhlé škody. Bude se jednat o nejsilnější hurikán, který tento ostrov zasáhl od roku 1928. Oko hurikánu se přežene přímo přes ostrov. Potom hurikán zeslábne na čtvrtou kategorii a bude postupovat dále Atlantikem k severovýchodu až severu. Neočekává se tak, že by zasáhl další obydlená území.

Letošní hurikánová sezona je zatím v Atlantiku výrazně nadprůměrná. Již teď jsou hlášeny obrovské škody. Celkově se v Atlantiku již vytvořilo sedm hurikánů. Stejný počet se zde vyskytl za celý minulý rok. Hurikánová sezona končí na konci listopadu (v současné době je kolem poloviny).

Tip: Počasí na mapě světa - pohled na vývoj hurikánu Irma na Ventusky


Pohled na hurikán Maria (nárazy větru) dnes dopoledne našeho času - oko hurikánu se žene na Portoriko, nárazy větru přesahují 200 km/h.