Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Hurikán Matthew zasáhl Floridu, Haiti hlásí přes 800 obětí

Velmi silný hurikán Matthew včera zasáhl Floridu jako hurikán třetí kategorie. Jeho střed naštěstí postupoval podél pobřeží a zůstal tak přibližně 60 km od hustě obydlených oblastí. Díky tomu nejsou následky hurikánu na pobřeží USA katastrofální. Kdyby zasáhl pevninu přímo, následky by byly mnohem vážnější. I tak se přes milion lidí ocitlo bez proudu, vítr poničil střechy domů či lámal stromy. Nejvíce škod způsobila vzedmutá hladina oceánu, která zaplavila města na pobřeží. Nejsilnější náraz větru byl naměřen na Cape Canaveral, kde dosáhl 172 km/h. Tahle oblast byla totiž nejblíže oku hurikánu. Ve městech na pobřeží se nárazy větru pohybovaly kolem 100 km/h. Nyní se hurikán nachází na pobřeží Jižní Karolíny u města Charleston. Již ovšem zeslábl na hurikán druhé kategorie. Maximální nárazy větru se pohybují kolem 100 km/h.

Mnohem vážnější je situace na Haiti, které hurikán Matthew zasáhl na začátku tohoto týdne. Střed hurikánu přešel přímo přes východní část tohoto státu, kde měl katastrofální následky. Chatrná obydlí tamních obyvatel hurikán tehdy čtvrté kategorie (druhé nejvyšší) srovnal zcela se zemí. Podle oficiálních zpráv si vyžádal nejméně 800 obětí. Do některých oblastí se ovšem záchranáři stále nedostali. Již nyní se ovšem jedná s ohledem na počet obětí o nejhorší hurikán v Atlantiku od roku 2005, kdy USA zasáhl katastrofální hurikán Katrina.

Tip: Počasí na mapě světa - pohled na vývoj hurikán Matthew na webu Ventusky


Pohled na hurikán Matthew (nárazy větru) dnes v poledne našeho času - jako hurikán druhé kategorie se aktuálně nachází na pobřeží Jižní Karolíny.