Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Jeseníky zasypává sníh, napadlo přes čtvrt metru

V posledních hodinách zasáhlo vydatné sněžení oblast Jeseníků. Ve vyšších polohách napadlo zatím většinou od 20 do 30 cm sněhu. Sněžení v oblasti navíc nadále pokračuje a ustávat bude až v noci na zítřek. Do té doby ještě připadne od 10 do 20 cm sněhu. Celkové množství sněhu tak zítra ráno na některých místech dosáhne až půl metru. Husté sněžení ovšem nezasáhlo jen horské oblasti, ale vyskytlo se i v nižších polohách. Kolem 20 cm sněhu napadlo například v obci Stará Červená Voda na Jesenicku (v nadmořské výšce 303 m). Podobné množství sněhu hlásí také nedaleké Ondřejovice. Ve vzdálenějších oblastech od Jeseníků již napadlo sněhu podstatně méně. Souvislá sněhová pokrývka do 2 cm se ovšem vytvořila i v Ostravě.

Sněžení ve druhé polovině dubna není až tak neobvyklé. V Ostravě například 3 cm sněhu ležely i 26. dubna v roce 1985. Husté sněžení se na začátku května vyskytlo v roce 2011. V současné době je ovšem návrat zimy ve velkém kontrastu s letními teplotami, které se u nás vyskytly na začátku měsíce. Zároveň množství nového sněhu v Jeseníkách za posledních 24 hodin je v dubnu ojedinělé. Naposledy napadlo 55 cm sněhu za 24 hodin v dubnu na Labské boudě v roce 1991. Tak vydatné dubnové sněžení se u nás vyskytuje v průměru jen jednou za 10 let.

Zítra už se u nás sněžení neočekává. Naopak zesílí noční mrazy. Zítra ráno se teploty budou pohybovat mezi 1 až -3 °C, na západě až -5 °C. Nejchladnější bude páteční ráno, kdy teploty klesnou na -1 až -5 °C, v horských údolích mohou klesnout i pod -10 °C.

Sníh
Ondřejovice (Zlaté hory) na severu Moravy dnes ráno (440 m n. m.), zaslala: Jarča Geboška‎

Sníh
Rapotín u Šumperka na severu Moravy dnes ráno (345 m n. m.), zaslala: Jarča Geboška‎

Tip: Počasí u vás - sledujte aktuální informace o počasí od ostatních lidí

Sníh
Husté sněžení v Opavě, zaslala: Anonymní