Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Rekordní sucha sužují Kalifornii

Výrazný nedostatek vody charakterizovaný pojmem sucho většinou do oblasti, kde se vyskytuje, přináší řadu komplikací. Počínaje nedostatkem pitné či užitkové vody a konče zvýšeným rizikem požárů. S nedostatkem vody se již delší dobu potýkají na západě Spojených států, konkrétně v Kalifornii. Situace došla tak daleko, že úřady musely zavést řadu opatření, aby přímé či nepřímé dopady alespoň částečně zmírnily. Současná sucha mohou být podle některých klimatologických studií nejhorší za posledních 1200 let.

Zatímco na severovýchodě USA se letos zima zapsala bohatou sněhovou nadílkou, na západě řešili problém opačný. Na tamních horách (Sierra Nevada), kde normálně v zimě bývá hojnost sněhu, se s ním v posledních letech setkávají spíše sporadicky (letos se v oblasti vyskytlo jen 5 % bílé nadílky, která je v lokalitě obvyklá). I to je jednou z příčin sucha, jelikož se zavlažení půdy v podobě jarního tání nedostavuje. Dalším důvodem jsou i vysoké teploty, které se dlouhodobě drží nad teplotními normály a k deficitu srážek přispívají daleko vyšším výparem zbylé vody. Daleko častější je také výskyt hřebene vysokého tlaku vzduchu nad oblastí, což zapříčiní odklon či rozpad frontálních systémů, ve kterých se vyskytují srážky.

Sucho Kaliforine
Mapa Kalifornie s vyznačenými oblastmi podle závažnosti sucha (červeno-hnědá je charakterizovaná jako význačné sucho a ke konci dubna 2015 pokrývala zhruba 47 % plochy tohoto státu), zdroj: Droughtmonitor.unl.edu

Opatření ke zmírnění následků sucha v oblasti se týkají zredukování venkovního zalévání nebo například výsadby rostlin, které jsou méně náročné na spotřebu vody. Omezení se dotkne také i maximálního množství vody potřebného ke spláchnutí na toaletách. A nadšení nebudou ani provozovatelé golfových hřišť, pro něž je péče o zeleň velmi důležitá. Těmito zásahy by úřady rády snížily spotřebu životodárné tekutiny o čtvrtinu. Objevily se ale také návrhy, které počítaly s přívodem vody ze severní do jižní Kalifornie (kde je sucho daleko výraznější) pomoci jakýchsi obrovských podzemních vodovodů.

Sucho Kaliforine
Suchem zasažená půda, zdroj: Wikipedia