Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Česko zasypal sníh, zítra hrozí opět ledovka

Počasí v Česku ovlivňuje tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry. Na celé území přinesla sněžení, zpočátku se v Čechách vyskytoval i mrznoucí déšť. Připadlo většinou od 5 do 20 cm sněhu. Hustě sněžilo tentokrát i v nížinách a nejvyšší množství nového sněhu nehlásí stanice na horách, ale naopak v nížinách. Včera ráno napadlo nejvíce sněhu na severu Čech, kde připadlo od 5 do 10 cm. Během včerejšího dne se potom nejvydatnější sněžení přesunulu na Moravu a do Slezska, kde ve Zlínském kraji napadlo i přes 20 cm sněhu. Vůbec nejvíce nového sněhu hlásí stanice ČHMÚ ve Starém Městě v okrese Uherské Hradiště. Na této stanici napadlo až 28 cm. V Kroměříži připadlo kolem 18 cm. V Brně dnes ráno leželo 19 cm sněhu, což je nejvíce od roku 2010, kdy zde bylo až 26 cm sněhu. Nejvyšší sněhovou pokrývku od roku 2010 hlásí řada dalších stanic po celém Česku.

Aktuálně sněží především v Moravskoslezkém kraji, ale před polednem zde sněžení ustane. Další vlna sněžení Moravu a Slezsko zasáhne během odpoledních a hlavně nočních hodin. Sněžení bude husté. Během hodiny může napadnout až 3 cm sněhu. Do zítřejšího rána na východě Moravy a ve Slezsku připadne dalších až 10 cm sněhu. Očekávají se opět komplikace na silnicích.

V noci na zítřek k nám ve výšce začne od západu proudit teplý vzduch (ve výšce kolem 1500 m teploty vystoupí až na 4 °C). Ve dvou metrech nad zemí se přitom zítra ráno budou teploty pohybovat mezi -3 °C až -7 °C, na východě Moravy a ve Slezsku kolem -2 °C. Během dne se bude pozvolna oteplovat na -2 °C až 2 °C. K tomu dopoledne na západ Čech dorazí slabý déšť, který bude při teplotách pod nulou vytvářet ledovku. Největší pravděpodobnost výskytu ledovky je v severní polovině Čech. Během odpoledne se bude déšť přesouvat na východ Čech a večer dorazí i na Moravu a Slezsko. Opět hrozí dopravní problémy.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď počasí na další dny

Sněžení
Na východě Moravy a ve Slezsku do zítřejšího rána ještě připadne až 10 cm sněhu (na mapě jsou znázorněny srážkové úhrny - 1 mm odpovídá přibližně 1 cm sněhu).