Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Letní až tropické teploty budou pokračovat

Včera se u nás po týdnu opět vyskytl tropický den. Na jihu Moravy teplota lehce překročila 31 °C. Centrum Brna hlásilo odpoledne až 31,8 °C. Na zbytku území se teplota pohybovala většinou kolem 27 °C. K večeru se potom začaly tvořit i přeháňky nebo bouřky na slábnoucí frontě. Vyskytovaly se i v průběhu noci na dnešek. Hlavně v severovýchodní polovině území spadlo od 5 až do 20 mm srážek. Na západě Čech se ovšem déšť vůbec nevyskytl a jen ojediněle pršelo na jihu Moravy, kde stále setrvává sucho.

Letní teploty nás čekají i dnes. Odpolední teploty se zastaví na 25 °C až 29 °C, na severu a severovýchodě na 22 °C až 26 °C. Na obloze bude většinou jasno až polojasno a přeháňky nebo bouřky se objeví jen ojediněle na západě Čech. Více srážek k nám dorazí v noci na zítřek a hlavně zítra během dne. Počasí u nás ovlivní frontální vlna a tvořit se tak budou přeháňky nebo bouřky. Ty budou ojediněle silné. Doprovodí je přívalové srážky s úhrny do 30 mm, kroupy a nárazy větru kolem 70 km/h. CAPE přesáhne hlavně v Čechách i 2000 J/kg, což již umožňuje vznik silných bouřek. Relativně výrazný bude také střih větru, takže nelze vyloučit ani vznik supercel. Nejvyšší denní teploty zítra vystoupí na 24 °C až 28 °C, na jihovýchodě až na 31 °C. V noci z pátku na sobotu srážky ustanou a v sobotu se objeví již jen ojediněle. Ochlazení nás nečeká. V sobotu naměříme 23 °C až 27 °C, na jihovýchodě až 30 °C. V průměru ještě o 1 °C teplejší bude neděle, kdy na obloze převládne jasno až polojasno a srážky se nevyskytnou.

V úvodu příštího týdne budou přeháňky a bouřky opět častější, ale teploty budou stále letní až tropické. V pondělí naměříme 27 °C až 31 °C, na východě až 33 °C. V úterý se očekávají teploty mezi 23 °C až 27 °C, na východě až 29 °C. Ve druhé polovině týdne se zřejmě začne ochlazovat, ale předpovědi se ještě budou upřesňovat.

Tip: Numerický model - předpověď srážek a teplot na numerickém modelu

Počasí
Před námi jsou letní až tropické teploty, v některých dnech se objeví i přeháňky nebo bouřky.