Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Balkán hlásí letní teploty přes 25 °C

Na začátku března byly nadprůměrně vysoké teploty hlášeny ve Španělsku, kde se dostávaly na pobřeží až na 30 °C. V tomto týdnu velmi teplé počasí panuje naopak na Balkáně. Včera zde byly hlášeny nejvyšší teploty z celé Evropy. V Srbsku se často teploty šplhaly přes letních 25 °C. Ve městě Ćuprija bylo až 27 °C. Nadprůměrně vysoké teploty hlásí také například Maďarsko, kde se teploty pohybovaly kolem 20 °C. Do oblasti totiž proudí teplý vzduch z jihu. Na zbytek území Evropy naopak proniká chladnější vzduch ze severu. Studená fronta oddělující tento teplý a chladný vzduch dnes leží nad naším územím. I u nás tak panují teplotní rozdíly mezi severozápadem a jihovýchodem území. Na jižní Moravě dnes ráno bylo téměř 10 °C, zatímco na severozápadě Čech se teploty pohybovaly kolem 2 °C a od přibližně 600 m i sněžilo.

Příliv teplého vzduchu nad Balkán bude pokračovat i v dalších dnech. Dnes bude na Balkáně ještě v průměru o 2 °C tepleji než včera. Teploty se tak mohou přiblížit i tropickým 30 °C. V oblasti se ochladí až v sobotu, kdy teplé jižní proudění vystřídá chladnější ze severu.

Tip: Numerický model - předpověď teplot v Evropě na numerickém modelu

Teploty
Očekávané teploty dnes odpoledne - Na Balkáně se dostanou až na letní hodnoty, naše území bude naopak jedno z nejchladnějších.