Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Po krátkém ochlazení se vrátí léto

Včera přes naše území přešla studená fronta, po jejímž přechodu k nám dnes proudí chladný vzduch od severozápadu. Nejvyšší denní teploty tak dnes zůstanou jen mezi 16 °C až 20 °C. Pocitovou teplotu bude navíc snižovat čerstvý severozápadní vítr. K tomu bude na obloze hodně oblačnosti a občas se vyskytnou přeháňky. Zítra se pozvolna začne počasí vylepšovat. Srážky už se objeví jen zpočátku dne na východě území. V Čechách se postupně ukáže i polojasná obloha a teploty vystoupí na 17 °C až 21 °C.

Ve středu se k nám opět obnoví příliv teplého vzduchu a protrhá se oblačnost. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 °C až 25 °C, na jihovýchodě až na 27 °C. Ještě tepleji bude ve čtvrtek, kdy teploty vystoupí na letních 25 °C až 29 °C. Podobné teploty nás čekají po celý zbytek týdne. Vyloučit nelze ani dosažení tropických 30 °C. Takové hodnoty již mohou překonat dlouhodobé teplotní rekordy pro toto období, které dosahují většinou 30 °C. Před námi je teplotně výrazně nadprůměrné počasí. Obvykle se v těchto dnech nejvyšší denní teploty pohybují lehce nad 20 °C. Současné oteplení potvrdí jednu z nejvýraznějších teplotních singularit měsíce září, tzv. mariánské léto. Pod tímto lidovým označením se skrývá pravidelně se opakující teplé a slunečné období mezi 5. a 10. zářím.

Vlnu veder v těchto dnech zažívá Španělsko, kde se teploty šplhají na 40 °C. Dnes by dokonce na jihu Španělska teplota mohla vystoupit na 45 °C. Proudí sem totiž horký vzduch z Afriky. Jeho příliv bude v dalších dnech lehce slábnout a maximální denní teploty postupně klesnou pod 40 °C.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teploty
Odpolední teploty ve čtvrtek - na obloze bude slunečno a teploty vystoupí na letních 25 °C až 29 °C.