Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

První polovina listopadu rekordně teplá

První polovina listopadu je za námi a na řadě stanic byla rekordně teplá. Průměrná teplota za první polovinu listopadu v nižších polohách překročila i 10 °C a zapsala se na řadě stanic jako nejteplejší v historii měření. Nezvykle teplá byla i v roce 2008 a 2010. V Brně průměrná teplota za první polovinu letošního listopadu činí 10,7 °C a překonala tak zatím nejteplejší z roku 2008 s průměrnou teplotou 10,5 °C. Ještě vyšší průměrná teplota byla naměřena na stanici ČHMÚ v Holešově na Moravě, kde dosáhla až 11,2 °C. Právě na východě našeho území bylo nejtepleji. Překonávány byly i dlouholeté teplotní rekordy pro jednotlivé dny. Nejtepleji bylo 2. listopadu ve Vimperku na Šumavě, kde teplota vystoupila na 19,6 °C. Jen o jednu desetinu stupně chladněji bylo 11. listopadu v Bohumíně. V celé řadě dnů ranní teploty neklesly ani pod 10 °C a denní maxima přesahovala 15 °C. Běžně se přitom na začátku listopadu ranní teploty pohybují kolem 3 °C a denní nepřesahují 10 °C. Nejchladnější první polovina listopadu se u nás naopak vyskytla v roce 1858, kdy se teploty pohybovaly po celou dobu jen kolem bodu mrazu a ráno klesaly i pod -5 °C.

Rekordně teplá první polovina listopadu byla zaznamenána i na horách. Na Churáňově na Šumavě dosáhla průměrná teplota hodnoty 7,1 °C, což je nejvíce od začátku měření. Stejná byla situace i na Lysé hoře nebo v Peci pod Sněžkou.

Teploty začnou klesat
Nadprůměrně teplé počasí pokračuje i dnes. V příštím týdnu se začne pozvolna ochlazovat. Z dnešních maximálních teplot mezi 9 °C až 13 °C se zítra ochladí na 7 °C až 11 °C a v úterý na 5 °C až 9 °C. V druhé polovině týdne se již teploty budou pohybovat kolem průměrných 5 °C. Dlouhé období nadprůměrných teplot tak skončí.

Tip: Archiv počasí - nejrozsáhlejší archiv počasí

Teploty
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu první poloviny listopadu v Holešově na Moravě, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den.