Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Na Lysé hoře napadlo přes půl metru sněhu

Včera přes naše území přecházela teplá fronta. Ta přinesla především do východní poloviny našeho území sněžení. Ve vyšších polohách napadlo většinou kolem 5 cm sněhu. O poznání více sněžilo jen v Beskydech, kde napadlo od 20 do 30 cm sněhu a na Lysé hoře podle ČHMÚ dokonce až 56 cm sněhu. Celkově tak na nejvyšší hoře Beskyd leží kolem 135 cm sněhu. Ještě v neděli ráno zde přitom bylo jen 88 cm sněhu. Dnešní sněhová pokrývka na Lysé hoře je pro dnešní den nejvyšší od roku 2006, kdy se u nás vyskytla na horách sněhově bohatá zima. Před 9 lety na Lysé hoře leželo v tento den až 201 cm sněhu. Extrémní byl naopak minulý rok, kdy byl na začátku února vrchol Lysé hory zcela bez sněhu. Na začátku února na Lysé hoře leží podle dlouhodobých průměrů za posledních 30 let většinou kolem 80 cm sněhu.

Vrcholy Beskyd se tak výškou sněhové pokrývky po vydatném sněžení přiblížily hodnotám v Krkonoších. Labská bouda hlásí sněhovou pokrývku o výšce 140 cm. Na hřebenech Jeseníků leží od 80 do 100 cm sněhu. V Krušných horách je nejvíce na Klínovci, kde leží 70 cm sněhu. Na Šumavě je nejvíce sněhu (80 cm) na vrcholu Plechý. V dalších dnech bude sněhu na horách pozvolna ubývat. Sníh bude sesedat a pozvolna tát.

Sníh
Vývoj sněhové pokrývky v posledních dnech na Lysé hoře, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den, Archiv počasí