Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Dnes začalo meteorologické jaro

Dnes u nás začalo meteorologické jaro a skončila meteorologická zima. Na příchod astronomického jara, které se řídí polohou Slunce, si musíme počkat do 20. března (do 11:28), kdy nastane jarní rovnodennost (den bude přibližně stejně dlouhý jako noc). Meteorologické jaro začíná každý rok stejně (1. března) a zahrnuje pevně měsíce březen, duben a květen.

Nadprůměrně teplé počasí se u nás vyskytuje již od poloviny února. V úvodu tohoto týdne se teploty dokonce dostaly lehce nad 15 °C a počasí již plně připomínalo jaro. Včera přes naše území ovšem přešla studená fronta, a tak první den meteorologického jara bude spíše teplotně průměrný. Nejvyšší denní teploty se dnes budou pohybovat kolem 7 °C. Pocitovou teplotu navíc sníží čerstvý vítr. K tomu se místy vyskytnou přeháňky, které budou od 500 m sněhové. Podobné počasí nás čeká také zítra. Srážky ustanou v pátek. Na obloze převládne polojasno až oblačno a odpolední teploty překročí opět 10 °C. Jarní teploty naměříme v sobotu. Hlavně na Moravě a ve Slezsku překročí i 15 °C (v Čechách se budou pohybovat mezi 9 °C až 13 °C). Na obloze bude polojasno až oblačno, v Čechách postupně až zataženo. V neděli bude na obloze ještě více oblačnosti a vyskytnout se může i slabý déšť. Teploty budou ovšem stále poměrně příjemné (kolem 10 °C, na východě až 14 °C).

Celkově by letošní březen měl být teplotně nadprůměrný. To ovšem neznamená, že již sníh v nížinách nenapadne. Běžně se v březnu vyskytuje sněžení i v nižších polohách. Přináší ovšem jen přechodnou tvorbu sněhové pokrývky, která rychle roztaje. Nebezpečí povodní z tání sněhu již také letos nehrozí. Většina sněhu roztála ve druhé polovině února a zbylý sníh bude pozvolna tát i v následujících dnech.

Jaro
Dnes začalo meteorologické jaro - příroda se bude v následující týdnech probouzet.