Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Středozemní moře hlásí nadprůměrné teploty

Středomoří v současné době hlásí tropické teploty většinou kolem 30 °C. V Turecku se ještě šplhají i přes 35 °C. V minulém týdnu zasáhla mimořádně silná vlna veder východní část Středomoří. To se projevilo i na teplotách Středozemního moře, které jsou v současné době nadprůměrné. V okolí Řecka je moře teplejší až o 2 °C, než je v tuto dobu obvyklé. Teploty moře se na pobřeží pohybují mezi 25 °C až 27 °C, což je srovnatelné s teplotou u břehů Afriky v Egyptě. Černé moře hlásí až 27 °C (nejteplejší je u Krymu), což je až o 3 °C více, než je obvyklé pro začátek července. Také Jaderské moře hlásí o přibližně 1 °C vyšší teploty, než je na začátku července obvyklé. Teplota moře se na pobřeží Chorvatska pohybuje kolem 24 °C, v Itálii dosahuje až 25 °C. Nadprůměrně teplá byla v polovině června také západní část Středozemního moře. Ve druhé polovině měsíce se zde ovšem ochladilo a současné teploty moře jsou tak průměrné. Na pobřeží Francie, kde je Středozemní moře obvykle nejchladnější, se pohybují kolem 22 °C, ve Španělsku dosahují 23 °C až 24 °C.

Počasí ve Středomoří bude v následujícím týdnu ustálené. Teploty se očekávají kolem 30 °C, na Balkáně ve druhé polovině týdne postupně i přes 35 °C, a na obloze slunečno. Jen ojediněle se v některých oblastech objeví přeháňky nebo bouřky z tepla. V příštím týdnu vlna veder s teplotami vysoko přes 35 °C zřejmě zasáhne Španělsko.

Tip: Aktuální teploty moří - teploty moří v celé Evropě

Teplota moře
Východní a centrální část Středozemního moře je nadprůměrně teplá, u Řecka se již nyní moře prohřálo až na 27 °C, zdroj: Wikipedia