Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Vrátí se noční a postupně i denní mrazy

Dnes přes naše území přešla studená fronta. Zatímco včera se tak nejvyšší denní teploty šplhaly přes 10 °C, dnes již zůstávají většinou mezi 5 °C až 9 °C. V průběhu příštího týdne se bude nadále ochlazovat. Náhlý pokles teplot nás ovšem nečeká, bude se jednat spíše o pozvolné ochlazování. V noci na zítřek se teploty budou pohybovat mezi 1 °C až 5 °C. Bude se jednat zřejmě o jedinou noc v příštím týdnu, která se obejde bez mrazu. Během dne potom teploty vystoupí na 4 °C až 8 °C. K tomu bude občas pršet, od 800 m, postupně od 500 m, se objeví i sněžení. V noci na úterý srážky ustanou a teploty v noci klesnou na 2 °C až -2 °C, na Moravě a ve Slezsku na -3 °C až -7 °C. Na většinu území se tak opět vrátí mrazy. Během dne se potom oteplí na -2 °C až 2 °C, v Čechách až na 5 °C. Na obloze bude většinou oblačno a slabé srážky se mohou objevit až večer na západě.

Ve středu počasí u nás ovlivní další frontální systém. Ten přinese déšť. Na horách a na východě přechodně i mimo horské polohy se objeví sněžení nebo sníh s deštěm. Na východě se ráno mohou objevit i mrznoucí srážky. Teploty v Čechách během dne vystoupí na 2 °C až 6 °C, na Moravě a ve Slezsku zůstanou jen lehce nad bodem mrazu. Ve čtvrtek srážky opět většinou ustanou a teploty se budou pohybovat mezi 0 °C až 4 C.

Závěr týdne podle současných předpokladů přinese i silnější noční mrazy. Rtuť teploměru klesne v noci pod -5 °C, ve vyšších polohách pod -10 C. Mráz vydrží také během dne. Před námi je zřejmě ledový víkend. Sněžit ovšem nebude. Počasí ovlivní tlaková výše.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teplota
Teplota ve výšce cca 1500 m nad zemí (850 hPa) v úterý dopoledne. Zde je dobře patrný příliv chladného a původem arktického vzduchu hlavně na východ Evropy. Naše území bude ležet na jeho okraji (nejhladněji bude právě na východě našeho území).