Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Dnešní ráno bylo nejmrazivější, na Šumavě -15,9 °C

Po celý tento týden se u nás vyskytují mrazivá rána. To dnešní ráno bylo ovšem nejchladnější z celého týdne. Díky utišení větru a vyjasnění teplota v přílivu chladnějšího vzduchu na celém území poklesla pod bod mrazu, což je na konci dubna nezvyklé. Průměrně se ranní teploty pohybovaly kolem -2 °C, zatímco v předchozích dnech to bylo kolem -1 °C. Vůbec nejnižší teplota byla podle ČHMÚ naměřena na Březníku na Šumavě, kde klesla na -15,9 °C. Lehce pod -10 °C se teplota dostala také na Jizerce v Jizerských horách. Na řadě stanic byl překonán teplotní rekord. Tentokrát se ovšem nejednalo o rekordy v maximálních teplotách, ale v těch minimálních, které jsou v posledních letech vlivem oteplování klimatu překonávány jen výjimečně. V Praze Karlově teplota klesla na -0,8 °C, což bylo podle ČHMÚ v tento den nejméně od začátku měření na této stanice (před 100 lety). Rekord padl také v Táboře, kde se měří již 130 let. Dnes ráno zde teplota klesla na -3 °C.

Mrazivé počasí posledních dnů způsobilo značné škody zemědělcům. Zničené jsou hlavně sady peckovin (meruňky, třešně, broskve a švestky), a to zejména na Moravě. Problémy s úrodou hlásí také vinaři. Naposledy u nás zemědělci hlásily takto výrazné škody v roce 2011 po květnových mrazech. Mrazivé počasí způsobilo problémy v celé střední Evropě.

Poslední chladné ráno nás čeká zítra, ale již bude v průměru o 3 °C tepleji než dnes. Teploty se budou pohybovat většinou mezi -1 °C až 3 °C. V dalších dnech již mrznout nebude a ranní teploty se vrátí k obvyklým hodnotám pro toto období.

Teploty
Teploty dnes v 6:00 - mrzlo na celém území