Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Na horách nárazy větru přesáhly 150 km/h

Včera se přes naše území přehnal velmi silný vír. V nižších polohách dosahoval síly vichřice, na horách i orkánu. Vůbec nejvyšší náraz byl naměřen na Sněžce, kde dosáhl 193 km/h. Mimořádně silný náraz větru se vyskytl také na Milešovce, kde krátce před půlnocí naměřili 176 km/h. To je zde nejsilnější náraz od roku 1993, kde zde na konci ledna dosáhl 180 km/h. Nárazy větru kolem 140 km/h se vyskytovaly v Krušných horách i na Šumavě.

Naopak z nižších poloh byly podle ČHMÚ naměřeny nejsilnější nárazy větru na stanicích Luká u Olomouce (126 km/h), Kocelovice (121 km/h), Mokošín u Pardubic (121 km/h), Ústí nad Labem - Kočkov (117 km/h), Pardubice - letiště (107 km/h). Většinou se nárazy větru pohybovaly mezi 90 km/h až 110 km/h. Celkově se jednalo o nejsilnější vítr u nás od tlakové níže Herwart v říjnu 2017. Tu včerejší němečtí meteorologové pojmenovali jako Eberhard. Tomu odpovídá i množství škod. Dnes ráno bylo bez elektřiny přes 300 000 domácností, na řadě míst kvůli popadaným stromům nejezdí vlaky a hasiči hlásí téměř 3 000 výjezdů.

Dnes bude vítr nadále slábnout a již nebude působit vážnější problémy. Jen mírný nebo slabý vítr se očekává zítra. S čerstvým větrem musíme počítat ve středu, ale nárazy větru se budou pohybovat většinou od 50 do 80 km/h. Větrný bude i zbytek týdne. Zatím se ovšem neočekává, že by nárazy větru v nižších polohách opět překročily 90 km/h. I tak je ovšem před námi další větrný týden.

Vítr
V Ostrově v Karlovarském kraji spadla střecha třípatrového domu, trosky poškodily zaparkovaná auta. Událost se naštěstí obešla bez zranění, zdroj: HZS Karlovarského kraje