Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Vrátí se zimní počasí, v noci hrozí mrazy

V sobotu k nám ještě bude proudit teplejší vzduch. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 11 °C až 15 °C, na východě až na 16 °C. V polovině dubna se jedná o obvyklé teploty. V dalších dnech se ovšem situace změní. V noci ze soboty na neděli přes naše území přejde první studená fronta. Další budou následovat v příštím týdnu, kdy k nám postupně pronikne až původem arktický vzduch. Čekají nás výrazně podprůměrné teploty a sněhové vločky se objeví opět i v nížinách. Nejvíce komplikací ovšem přinesou noční mrazy, které mohou vážně poškodit úrodu.

V neděli se po přechodu studené fronty budou teploty pohybovat většinou mezi 8 °C až 12 °C. Na obloze bude hodně oblačnosti a místy se vyskytnou přeháňky, které budou od 800 m sněhové. Pocitovou teplotu bude v průměru o 4 °C snižovat čerstvý vítr s nárazy do 50 km/h. Ještě četnější budou srážky v pondělí, kdy počasí u nás ovlivní další frontální systém. Na většině území se vyskytne déšť, postupně přeháňky. Srážky budou od 900 m, postupně od 700 m, sněhové. Nejvyšší denní teploty zůstanou jen mezi 7 °C až 11 °C a stále bude vát čerstvý vítr. V noci na úterý se již mohou objevit první mrazy. Teploty v úterý ráno se budou pohybovat kolem bodu mrazu a přes den se oteplí jen na hodnoty mezi 4 °C až 8 °C. Místy se vyskytnou sněhové přeháňky, v polohách pod 400 m budou během dne dešťové nebo smíšené.

V polovině příštího týdne bude nejchladněji. Ve středu ráno teploty klesnou zřejmě na 2 °C až -2 °C, při vyjasnění až k -4 °C. Během dne se teploty budou pohybovat jen mezi 3 °C až 7 °C. Mrazivé bude zřejmě i čtvrteční a páteční ráno. Takové mrazy již mohou vážně poškodit rostliny, které po předchozích nadprůměrných teplotách rozkvetly velmi brzy. Na druhou polovinu dubna se očekávají výrazně podprůměrné teploty a nelze vyloučit ani překonání teplotních rekordů v minimech.

Tip: Numerický model - předpověď na příští týden na numerickém modelu

Teploty
Teplota v hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m) v úterý v Evropě - v této hladině je dobře patrné, jak se velmi chladný vzduch rozlije do Evropy - na polovinu dubna budou teploty velmi podprůměrné a čekají se noční mrazy, které mohou vážně poškodit úrodu