Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Blíží se obleva, zimní počasí skončí

Dnes ráno již všechny meteorologické stanice na našem území hlásily sněhovou pokrývku. Na Moravě se ovšem často jedná jen o poprašek sněhu. Nejvyšší horské polohy hlásí i přes půl metru sněhu. Nejvíce sněhu hlásí Plechý na Šumavě, kde je podle ČHMÚ metr sněhu. Na hřebenech Krkonoš leží kolem 75 cm sněhu. V Čechách je v nižších polohách většinou od 5 do 10 cm sněhu, na Moravě a ve Slezsku od 1 do 5 cm. Z nižších poloh je nejvíce sněhu v Ústí nad Labem, kde leží 14 cm sněhu. Před námi je nyní mrazivá noc, kdy teploty klesnou na -12 °C až -16 °C. Zítra během dne se teploty ustálí mezi -7 °C až -3 °C.

Změna v charakteru počasí k nám dorazí o víkendu. Chladný původem arktický vzduch se ze střední Evropy stáhne na východ a začne k nám pronikat teplejší vzduch z Atlantiku. Mrazivé počasí ukončí přechod frontálního systému v sobotu během dne. Již ráno k nám od západu z Německa dorazí sněžení, které se rychle rozšíří dále na východ. Do sobotního večera na celém území napadne 4 až 6 cm nového sněhu. V Čechách se ovšem odpoledne začne oteplovat a teploty se dostanou lehce nad bod mrazu, naopak na Moravě a ve Slezsku ještě vydrží celodenní mráz. V noci ze soboty na neděli nás již silné mrazy nečekají. Teploty se budou pohybovat mezi -3 °C až 1 °C (bude až o 10 °C tepleji než v noci z pátku na sobotu). V neděli během dne se oteplí na -1 °C až 3 °C a sníh bude tát.

V Německu hrozí silná ledovka
O poznání více komplikací přinese sobotní fronta do Německa. V noci z pátku na sobotu se zejména v západním a středním Německu očekává tvorba výrazné ledovky a na silnicích hrozí kalamita. Ve výšce 1500 m nad zemí (v hladině 850 hPa) se totiž v západním Německu bude teplota šplhat až ke 3 °C, zatímco ve dvou metrech nad zemí bude stále mrznout. Nad naším územím bude o něco chladnější vzduch a ve výšce 1500 m nad zemí bude lehce mrznout a tak nás čeká sněžení místo nebezpečného mrznoucího deště.

Teplejší západní proudění bude pokračovat také v příštím týdnu. Déšť se vyskytne i na horách. Teploty vystoupí až na 5 °C, v druhé polovině týdne se zřejmě dostanou ještě výše (předpovědi na druhou polovinu týdne se budou upřesňovat). Sníh zůstane jen na horách, ale i zde bude tát.

Tip: Numerický model - předpověď oteplení v dalších dnech

Teploty
Předpověď teplot v hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m) v neděli odpoledne. Do střední Evropy začne pronikat teplejší vzduch z Atlantiku.