Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Přichází obleva, teploty vzduchu překročí 5 °C

V uplynulých dnech se u nás udržoval inverzní charakter počasí. Teploty se nad bod mrazu dostávaly především na horách a v nížinách se často držely pod bodem mrazu. Dnes se začíná inverze rozpouštět a teplejší vzduch se dostane i do nížin. Na celé území tak přichází obleva. Již nyní se na všech meteorologických stanicích teploty pohybují nad nulou. Odpoledne vystoupí na 1 °C až 5 °C, ojediněle až na hodnoty kolem 6 °C. K tomu bude na obloze oblačno až zataženo, na jihozápadě i polojasno. Ještě teplejší počasí nás čeká zítra. Na většině území teploty vystoupí na 3 °C až 7 °C. Na obloze bude zpočátku hodně oblačnosti, místy i s deštěm (na horách sněžením), ale od jihozápadu se bude oblačnost protrhávat na polojasno a srážky ustanou.

V pondělí se opět zatáhne a začne se lehce ochlazovat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 °C až 5 °C. Teploty budou v dalších dnech dále pozvolna klesat. Ve středu už se denní maxima budou pohybovat kolem bodu mrazu a ráno klesnou pod -5 °C. Proudit k nám začne chladný vzduch ze severovýchodu Evropy. Na obloze k tomu bude hodně oblačnosti, ale sněžení se vyskytne spíše ojediněle.

Současná obleva je tak jen přechodná. I tak na řadě míst ovšem naměříme nejvyšší teploty od začátku roku. V lednu na některých stanicích teplota za celý měsíc nepřekročila ani 4 °C. Hlavně v nižších polohách tak v nejbližších dnech značné množství sněhu roztaje.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď teplot na zítřejší den

Teploty
Předpověď teplot v hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m) na úterní dopoledne - do Evropy začne opět pronikat chladný vzduch.