Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Ochladí se, počasí bude proměnlivé

Poslední zářijové dny k nám přinesly ustálené a poměrně teplé počasí. O klasické babí léto se ovšem nejednalo. To letos již nenastane. V příštím týdnu totiž počasí u nás budou ovlivňovat jednotlivé tlakové níže z Atlantiku. Před námi je tak hodně proměnlivé počasí. Již dnes na západě našeho území mírně prší, zatímco na východě je ještě slunečno. Slunečné počasí na východě našeho území vydrží i zítra. Od západu ovšem během dne přijde další frontální systém. Během dne tak bude přibývat oblačnosti a odpoledne se na západě Čech objeví první déšť. V noci dorazí také na východ území. Přes naše území začne přecházet studená fronta. Úterý začne deštivým počasím. Odpoledne trvalý déšť přejde v místní přeháňky, které večer ustanou. Nejvyšší denní teploty v úterý zůstanou jen mezi 11 °C až 15 °C. Oproti pondělí tak bude v průměru o 4 °C chladněji. Ve středu srážky ustanou a teploty se budou pohybovat kolem 14 °C. Ve čtvrtek se sice oteplí a na jihovýchodě území naměříme až 20 °C, ale od severozápadu přes naše území začne přecházet další studená fronta. Po jejím přechodu v pátek teploty zůstanou kolem 12 °C a na hřebenech hor se objeví smíšené nebo sněhové přeháňky.

Běžně se na začátku října odpolední teploty pohybují kolem 16 °C. Před námi je tak teplotně průměrný až podprůměrný úvod října. Počasí v příštím týdnu bude hodně proměnlivé.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na numerickém modelu

Nulová izoterma
Na mapě je znázorněna nulová izoterma v pátek odpoledne. Jedná se o výšku hladiny v metrech, ve které teplota klesá pod bod mrazu (0 °C). Sněhové přeháňky se potom vyskytují až 400 m pod touto hladinou (sníh totiž netaje při teplotách nad bodem mrazu okamžitě, ale jen pozvolna).