Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Před námi je výrazné ochlazení, léto skončí

Od dubna se u nás pravidelně teploty dostávají nad letních 25 °C. Letní teploty se letos vyskytly nezvykle brzy. Také v těchto dnech zažíváme na druhou polovinu září výrazně nadprůměrné teploty. Dnes a zítra v Polabí a Poohří mohou překročit i tropických 30 °C. Hlavně zítra, kdy budou tepla vrcholit, ohrozí dlouholeté teplotní rekordy. O víkendu nás ovšem čeká výrazná změna v charakteru počasí. Letní teploty skončí. Návrat delšího období s letními teplotami je již v letošním roce nepravděpodobný. V říjnu se již teploty nad letních 25 °C dostávají jen výjimečně.

Konec letního počasí k nám přinese studená fronta, která počasí u nás začne ovlivňovat v pátek k večeru. Při jejím přechodu se vyskytne déšť, vyloučit nelze ani bouřky. V sobotu ráno a dopoledne bude déšť ještě doznívat na východě. Během dne srážky na celém území ustanou a převládne oblačno, postupně i polojasno. Nejvyšší denní teploty z pátečních 26 °C až 30 °C klesnou na 15 °C až 19 °C. V neděli počasí u nás ovlivní hluboká tlaková níže postupující přes Německo dále na východ. Čeká nás tak deštivé a větrné počasí. V noci z neděle na pondělí dosáhne rychlost větru v nárazech 70 až 100 km/h (tak silný vítr již působí škody). Nejvyšší denní teploty vystoupí v neděli na 16 °C až 20 °C, na jihozápadě Čech až na 22 °C. V pondělí srážky postupně ustanou, ale stále bude vát čerstvý vítr. Teploty odpoledne vystoupí jen na 12 °C až 16 °C a pocitovou teplotu bude o dalších 5 °C snižovat čerstvý vítr. Chladná budou také rána. V úterý ráno nás čekají teploty jen mezi 3 °C až 7 °C a v horských údolích bude i mrznout. Ve druhé polovině týdne se zřejmě opět oteplí a teploty se mohou dostat lehce nad příjemných 20 °C. Letní teploty to ovšem již nebudou. Ostatně 23. září (v neděli ráno) začíná astronomický podzim (Slunce bude v rovině zemského rovníku a noc bude přibližně stejně dlouhá jako den).

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Studená fronta
Přechod studené fronty v pátek k večeru přes střední Evropu - v Německu již budou teploty jen kolem 16 °C, u nás se ještě budou šplhat na 30 °C.