Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Proměnlivé a větrné počasí, ve středu se ochladí

Dnes se na východě našeho území rozfoukal čerstvý jižní až jihovýchodní vítr s nárazy 60 až 80 km/h, na horách i přes 100 km/h. Na obloze k tomu převládá polojasno až oblačno, místy zataženo nízkou oblačností. Od jihozápadu k nám navíc proudí teplý vzduch. Nejvyšší denní teploty tak dnes vystoupí na 6 °C až 10 °C, na jihovýchodě až na 13 °C. Chladněji bude v místech, kde se déle udrží nízká oblačnost.

Velkou oblačností začne také zítřejší den. Během dne na celém území kromě jihu Čech a Moravy zesílí čerstvý jižní až jihozápadní vítr s nárazy od 50 do 80 km/h, na horách 100 až 120 km/h. Pozdě odpoledne na západ dorazí studená fronta, která přinese postupně na celé území déšť. V západní polovině Čech se mohou ojediněle vyskytnout i slabé bouřky. V nejvyšších horských polohách začne postupně sněžit. Ve druhé polovině noci na úterý rychle od západu srážky opět ustanou (trvalý déšť nás nečeká) a vítr zeslábne.

Výrazné ochlazení studená fronta ovšem nepřinese. V úterý teploty opět vystoupí na 8 °C až 12 °C. V Čechách (zejména na západě a severu) se během dne rozprší. Zejména na východě území navíc opět zesílí vítr. V noci na středu se srážky rozšíří i na východ území. V polohách od 600 m budou přecházet ve sněhové. Proudit k nám začne chladnější vzduch od severozápadu. Ve středu již nejvyšší denní teploty nepřekročí 3 °C až 7 °C. Na horách připadne několik centimetrů sněhu.

Ve čtvrtek zřejmě přechodně srážky ustanou a teploty se budou pohybovat kolem 5 °C. V závěru týdne ovšem počasí ovlivní další frontální systémy. Před námi je tak hodně proměnlivé počasí. Hory se dočkají i nové sněhové nadílky. K tomu bude zejména v první polovině týdne foukat čerstvý vítr. Návrat zimy nás ovšem nečeká.

Tip: Numerický model - předpověď srážek na celý příští týden

Počasí
Rychlost větru v nárazech zítra odpoledne - nejsilnější se očekávají na západě Čech, nejslabší bude vítr naopak na jihu území. Ještě silnější vítr zasáhne západní Německo, kde se i v nižších polohách vyskytnou nárazy větru o síle až 100 km/h.