Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Počasí přinese silný vítr, déšť, sníh i bouřky

V dalších dnech je před námi velmi proměnlivé počasí. Po přechodu teplé fronty k nám zítra pronikne na prosinec nezvykle teplý vzduch. Nejvyšší denní se budou pohybovat mezi 9 °C až 13 °C. Nezvykle teplá bude i samotná noc na zítřek, kdy teploty zůstanou mezi 6 °C až 10 °C, což jsou vyloženě jarní hodnoty. Na řadě míst padnou teplotní rekordy. V ohrožení je i ten na nejdéle měřící stanici na našem území v Praze Klementinu, kde stávající rekord z roku 1987 činí 12,4 °C. Na většině stanic v nižších polohách se rekordy pro zítřejší den pohybují kolem 12 °C.

V noci na zítřek na našem území také zesílí čerstvý jihozápadní vítr s nárazy v nižších polohách do 75 km/h, na horách až 90 km/h. V noci z pátku na sobotu přes naše území přejde rychle studená fronta. Po jejím přechodu se v sobotu ochladí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 3 °C až 7 °C. V severozápadním proudění bude pokračovat silný vítr. Nárazy budou ještě o něco silnější než zítra. V nižších polohách dosáhnou až 90 km/h, na horách přesáhnou 100 km/h. Odpoledne a večer k nám dorazí z Německa další srážky, které budou od 500 m sněhové. Přechodně (během prudkých přeháněk) se sníh s deštěm může ovšem ukázat i v nižších polohách. V Čechách se ojediněle vyskytnou také bouřky. Častější ovšem jejich výskyt bude v Německu.

V neděli vítr opět částečně zeslábne, ale již v pondělí k nám opět pronikne teplý vzduch a vítr opět zesílí na sobotní hodnoty. Předvánoční počasí tak bude v Česku hodně rozkolísané.

Tip: Numerický model - rychlost větru v nárazech (na exponovaných místech bude ještě vyšší než je na modelu patrné)

Silný vítr
Počasí v dalších dnech bude větrné, nejsilnější nárazy větru se očekávají v sobotu a v pondělí, na horách přesáhnou i 100 km/h