Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V příštím týdnu na horách napadne i sníh

Zatímco dnes k nám proudí teplý vzduch a na některých místech teploty překračují 20 °C, v příštím týdnu se citelně ochladí. Ochlazení přinesou dvě studené fronty. První přes naše území přejde zítra během dne a po jejím přechodu v úterý nejvyšší denní teploty zůstanou mezi 12 °C až 16 °C. To jsou na říjen stále relativně příjemné hodnoty. V úterý večer se ovšem přes naše území přežene dalších studená fronta, po které nejvyšší denní teploty ve středu klesnou pod 10 °C. Do střední Evropy se rozlije chladný a vlhký vzduch od severozápadu. V hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m ) se ve středu ochladí na -2 °C. Na obloze k tomu bude ve středu hodně oblačnosti a místy se budou vyskytovat přeháňky nebo déšť, na horách od 800 m budou srážky sněhové nebo smíšené. Ve vyšších horských polohách se přechodně vytvoří i souvislá sněhové pokrývka o výšce několik centimetrů. Naši pocitovou teplotu navíc sníží čerstvý západní až severozápadní vítr s nárazy kolem 70 km/h, na horách až přes 90 km/h.

Ve čtvrtek se vítr utiší a srážky začnou pozvolna slábnout. Od západu k nám navíc začne proudit teplejší vzduch. V pátek opět teploty překročí 10 °C, v nižších polohách zamíří k průměrným 14 °C. Ochlazení tak bude jen přechodné a nástup zimy ještě zdaleka nehrozí.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď větru, srážek a teplot na příští týden

Počasí
Teplota v hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m) ve středu odpoledne dobře znázorňuje příliv chladného vzduchu na naše území od severozápadu