Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Začátek Vánoc spíše chladnější, ale bez sněhu

V příštím týdnu bude v Česku pokračovat inverzní charakter počasí pod vlivem tlakové výše. V úterý v hladině 850 hPa (ve výšce přibližně 1500 m) teploty vystoupí až na 8 °C. Ve dvou metrech nad zemí ovšem zůstanou nejvyšší teploty jen kolem bodu mrazu. Na obloze se bude tvořit nízká oblačnost, která se místy rozpustí. Podobný charakter počasí u nás vydrží i v dalších dnech.

Štědrý den zřejmě přinese zataženou oblohu nízkou oblačností nebo mlhami. Během dne se oblačnost místy rozpustí. Ráno teploty klesnou na hodnoty kolem -3 °C, odpoledne vystoupí na -2 °C až 2 °C. Na horách naměříme až 3 °C. Sněhová pokrývka se objeví jen na horách. Na většině území tak bude letošní Štědrý den zřejmě opět bez sněhu. Podobné počasí podle současných předpokladů přinese také první i druhý svátek vánoční, ale předpovědi se ještě budou upřesňovat.

I přesto, že se letos na Štědrý den sněhu s nejvyšší pravděpodobností nedočkáme, čeká nás nejchladnější počasí od roku 2010, kdy se naposledy na celém území teploty pohybovaly kolem bodu mrazu. Na Moravě se na Štědrý den vlivem inverze vyskytl mráz i v roce 2012. V Čechách tehdy ovšem bylo i přes 10 °C. Nadprůměrné teploty přes 10 °C se u nás na Vánoce vyskytovaly také v minulém roce.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Vánoce
V příštím týdnu se bude tvořit nízká oblačnost, srážky se neočekávají. Začátek Vánoc bude tedy zřejmě bez sněhu.