Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Předpověď počasí na zatmění Slunce je příznivá

Počasí v tomto týdnu u nás ovlivňuje rozsáhlá tlaková výše nad severovýchodní Evropou, kterou němečtí meteorologové pojmenovali jako Luisa. Tlak v jejím středu se dnes v Rusku vyšplhal až na 1050 hPa. Díky tomu u nás panuje slunečné počasí beze srážek. Dnes byla sice na mnohých místech vysoká oblačnost, ale skrz ní slunce prosvítalo. Zítra se navíc rozpustí i vysoká oblačnost a na obloze převládne jasno. Počasí s minimem oblačnosti nás čeká také ve čtvrtek. Důležitý den pro astronomická pozorování nastane v pátek, kdy nás čeká částečné zatmění Slunce. Právě na tento den se ubírá pozornost v předpovědích počasí. Důležité je, aby na obloze bylo jen málo oblačnosti. Podle současných předpovědí by v pátek dopoledne mělo být na obloze jasno až skoro jasno s možným výskytem řídké vysoké oblačnosti. Oblačnost začne přibývat až během odpoledne od severozápadu na polojasno až oblačno v souvislosti s blížící se frontou, která počasí u nás ovlivní v sobotu.

Předpověď tak přeje bezproblémovému pozorování kdekoliv na našem území. Čeká nás citelný úbytek slunečního svitu během zatmění. To se projeví i na teplotách, které budou o něco nižší, než kdyby zatmění nenastalo. Minulé částečné zatmění Slunce nastalo v lednu roku 2011 při celodenních mrazech a velké oblačnosti, takže ho lidé příliš nevnímali. Tak dokonalá kombinace relativně výrazného zatmění, vyšší pozice Slunce na obloze a slunečné oblohy, jaká nás čeká zřejmě tento pátek, je výjimečná.

Podrobné informace o chystaném zatmění Slunce naleznete na stránce: Blíží se částečné zatmění Slunce. Předpověď oblačnosti si můžete zobrazit na numerickém modelu.

Počasí
Předpověď oblačnosti na pátek dopoledne - modrou barvou je znázorněna jasná obloha, bíle zatažená, zdroj: nmerický model