Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Polární záře nad Českou republikou

Silná geomagnetická bouře vytvořila v noci ze 17. na 18. března 2015 na pozemské obloze úžasné nebeské divadlo – polární záři. Díky příznivým podmínkám a neobvyklé intenzitě bouře bylo možné tento úkaz sledovat dokonce i z České republiky.

Polární záře
Takto včerejší polární záři zachytil Pavel Karas na okraji Brna, autor: Pavel Karas

Polární záře
Polární záři zachytil také Daniel Neumann nedaleko Plzně (Úněšov) v v 21:00, autor: Daniel Neumann

Proč takový úkaz vznikl? Za vše mohou dvě silné sluneční erupce, které se na naší denní hvězdě odehrály už brzy ráno v neděli 15. března. Z nich se uvolnila sprška částic, jež se o téměř dva dny později střetly se zemskou atmosférou. Nabité částice ze Slunce pak předaly část své energie částicím v zemské atmosféře, které si však tento vybuzený stav nezachovaly nadlouho a přebytečné energie se zbavily tak, že ji prostě vyzářily v podobě světla. Právě tak se na obloze rozsvítila i včerejší polární záře. Ovšem zdaleka ne všude. Nabité částice putující ze Slunce jsou totiž polapeny magnetickým polem naší Země a po magnetických silokřivkách se svezou především do oblastí pólů zemského "magnetu", čili poblíž polárních oblastí.

Nyní prožíváme období blízko maxima sluneční činnosti, které má periodu 11 let, takže polární záře nejsou v zemích poblíž zemských pólů ničím výjimečným. Ta včerejší ovšem byla natolik intenzivní, že byla viditelná i z mnohem nižších zeměpisných šířek, například Německa, Polska nebo dokonce z České republiky.

Americký Národní úřad pro ovzduší a oceány (NOAA) klasifikoval včerejší geomagnetickou bouři stupněm G3 až G4 na pětistupňové škále. Oblíbený server Spaceweather.com, kde můžete najít aktuální informace nejen o sluneční aktivitě uvedl, že jde dokonce o nejsilnější bouři v nynějším slunečním cyklu.

Včerejší polární záři si po setmění náležitě užili především obyvatelé Kanady, Grónska, Skandinávie a Islandu. Z České republiky byl viditelný pouze slabý závoj nízko nad severním obzorem, jehož barvy mnohdy vynikly až na snímcích z digitálních fotoaparátů. I tak se ale jednalo o mimořádné nebeské představení, protože nápadnější polární záře jsou od nás viditelné jen velmi vzácně. Naposledy se vyskytly v listopadu roku 2003 nebo 1989. Pokud už se takový vzácný úkaz nad našim územím objeví, je důležité vydat se někam mimo světla velkoměst, do míst s dobrým výhledem především k severnímu obzoru. Další polární záře nad Českem záleží na sluneční aktivitě. Vyloučené nejsou, ale je to velká vzácnost.

Polární záře
Včerejší polární záře zachycená z paluby Mezinárodní kosmické stanice nad Irskem, zdroj: NASA.gov


Časosběrné video zachycující včerejší polární záři na okraji Brna (u hradu Veveří), autor: Pavel Karas, Hvězdárna a planetárium Brno.