Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Ráno pozor na přízemní mrazíky

Zatímco ještě včera se na několika stanicích teploty dostaly na 20 °C, dnes v přílivu chladného vzduchu od severozápadu jen lehce překračovaly 10 °C. Na celém území se v průměru ochladilo o 6 °C. V Olomouci ovšem činil rozdíl mezi včerejšími a dnešními maximy až 10 °C. Ráno se na našem území vyskytly i přízemní mrazíky, a to především na západě a severu Čech. V Doksanech teplota podle ČHMÚ v 5 cm při zemi klesla až na -3,6 °C. Kolem bodu mrazu se přízemní teplota pohybovala z nižších poloh také v Plzni, Brandýse nad Labem a v Kralupech nad Vltavou. Díky nízkým teplotám se na horách vyskytly i sněhové přeháňky. Sníh se ovšem nedržel a hned tál.

Chladné počasí bude pokračovat i v úvodu příštího týdne. V pondělí ráno musíme opět počítat s místními přízemními mrazíky. Ve dvou metrech nad zemí se teplota bude pohybovat většinou mezi 5 °C až 1 °C, v horských údolích klesne až k -5 °C. Během dne se opět vyskytnou přeháňky, které budou od 700 m, během dne od 900 m, sněhové. Nejchladněji z celého týdne bude v noci z pondělí na úterý. Teploty poklesnou na 4 °C až 0 °C a přízemní mrazíky budou časté. V úterý během dne se opět objeví přeháňky, ale již nebudou tak časté (objeví se především na horách). Nejvyšší denní teploty budou ovšem na květen stále nízké, většinou mezi 10 °C až 14 °C.

Ve středu se přeháňky objeví jen ojediněle. Ráno se ještě mohou ojediněle vyskytnout přízemní mrazíky, ale odpoledne se oteplí na 13 °C až 17 °C. V dalších dnech už se přízemní mrazíky vyskytovat nebudou a teploty se přiblíží k 20 °C. Musíme ovšem počítat s přeháňkami. Ustálené a slunečné počasí nás nečeká. Předpovědi na závěr týdne se ještě budou upřesňovat.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Mrazíky
Teploty v úterý ráno - v úterý nás čeká nejchladnější ráno v letošním květnu. Teploty se budou pohybovat jen lehce nad bodem mrazu, ve vyšších polohách klesnou pod bod mrazu. Přízemní mrazíky budou časté.