Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Proměnlivé počasí bude pokračovat, víkend bude chladný

Dnes na většině území převládlo slunečno a teploty se pohybují kolem 4 °C. Ve středních Čechách se šplhají až na 8 °C. Takové hodnoty jsou na začátku prosince nadprůměrné. Běžně se v tomto období denní maxima pohybují do 4 °C. Před námi je ovšem ochlazení. Zítra přes naše území přejde studená fronta, po které k nám opět pronikne chladný vzduch. Zítra ještě odpolední teploty vystoupí na 3 °C až 7 °C, ale postupně se bude ochlazovat. Odpoledne a večer se opět sněhové přeháňky objeví i v nižších polohách.

V sobotu ráno již bude na celém území mrznout a během dne se teploty budou pohybovat kolem bodu mrazu. Na řadě míst se tak opět vyskytne tzv ledový den (teplota celý den zůstane pod bodem mrazu). K tomu se místy vyskytnou sněhové přeháňky. Napadne většinou od poprašku po pár centimetrů sněhu. S teplotami kolem bodu mrazu musíme počítat i v neděli. Přeháňky se během dne postupně objeví už jen ojediněle.

Víkend tak do Česka přinese zimní počasí. V příštím týdnu se ovšem situace opět rychle změní. Hned v úvodu týdne se oteplí a déšť se přechodně objeví i na horách. V polovině týdne se ovšem zřejmě opět ochladí. Před námi je tak hodně proměnlivé počasí. Střídat se budou chladnější období s těmi teplejšími. S tím bude vznikat i nebezpečí na silnicích v podobě náledí nebo ledovky. Sníh bude přibývat hlavně na horách.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teplota
O víkendu k nám bude proudit chladný, původem arktický, vzduch. V příštím týdnu ho ovšem opět vystřídá teplejší vzduch z jihu.