Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

První ledové dny i sněžení mimo hory

V těchto dnech nám počasí dává jasně najevo, že se již hlavního slova chopil podzim. Projevuje se to jak sychravým počasím, přítomností mlh či typicky nízké oblačnosti, tak také klesajícími teplotami. To, že se minimální denní teplota dostane pod bod mrazu (tzv. mrazový den), se již v posledních týdnech stalo několikrát. Včera se však v nejvyšších polohách Jeseníků a Krkonoš jednalo i o den ledový, kdy ani maximální denní teplota nepřekročí 0 °C a je po celý den v záporných hodnotách. Současné počasí připomíná spíše polovinu listopadu než října.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Ledový den byl včera zaznamenán na vrcholu Sněžky, a to i přes slunečné počasí během dne, nebo například na jesenickém Šeráku, kde však panovalo počasí s velkou oblačností, a tak se maximální teplota pohybovala jen kolem -2 °C. Tento stav ještě umocňoval fakt, že ve zmíněných oblastech foukal silný vítr. Na Šeráku jeho rychlost byla po ránu v průměru až 19 m/s, nárazy dosáhly hodnot 25 m/s. Při teplotě vzduchu -4 °C byla proto pocitová teplota úctyhodných -16 °C! Zatékání chladnějšího vzduchu v Jeseníkách se projevovalo dle včerejšího poledního aerologického výstupu (z Prostějova) hlavně ve spodní vrstvě troposféry do přibližně 1300 m. Nad touto hladinou byla přítomna teplotní inverze (stoupající teplota s nadmořskou výškou), která zřejmě způsobovala během dne i vyšší teploty v okolí výše položeného Pradědu. V minulém roce byl první ledový den zaznamenán až v poslední dekádě října. Chladné bylo také dnešní ráno. V minimálních teplotách ovšem tentokrát vedla Šumava. Na Horské Kvildě teplota klesla na -10 °C. Mráz se vyskytl na většině území Čech. Lehce nad nulou bylo na Moravě a ve Slezsku.

Na Slovensku a v Polsku napadl sníh

Ve Slezsku se dnes ráno vyskytlo i první letošní sněžení mimo horské polohy. Sněžení bylo hlášeno například v Havířově, který leží v nadmořské výšce jen 387 m. Sněhové vločky se vyskytly také ve Frýdku-Místku či Vítkově. Sněžení bylo jen slabé. O poznání vydatnější se vyskytlo na severu Slovenska a jihu Polska. Zde i v nížinách napadl sníh. Polský Krakov hlásí poprašek sněhu, v regionu Orava na Slovensku napadlo až kolem 5 cm sněhu. Ve městě Bardejov (323 m n. m.) na severovýchodě Slovenska podle SHMÚ napadly 2 cm sněhu a jedná se zde o nejčasnější výskyt sněhové pokrývky za dobu pozorování. V Popradu napadlo dokonce až 10 cm a jedná se o nejvyšší zaznamenanou sněhovou pokrývku v říjnu od roku 1951. V oblastech navíc stále sněží. Níže si můžete prohlédnout několik obrázků ze severu Slovenska (z Prešovského kraje).

PRVÝ SNEH na severe..... Pred tým ako vyrazia ľudia na severe do práce tak ich čakajú tradičné zimné komplikácie. Na...

Posted by www.imeteo.sk on 11. říjen 2015


Dobré ránko :) Ako to vyzerá u vás ? ...foto: Milan Hains - Stará Ľubovňa

Posted by www.imeteo.sk on 11. říjen 2015


Důvodem takto nízkých teplot a výskytu sněžení je fakt, že se střední Evropa nachází mezi tlakovou výší se středem nad Skandinávií a tlakovou níží nad Balkánským poloostrovem. Proudění mezi zmíněnými útvary je severovýchodní až východní, což způsobuje příliv studeného vzduchu ze severovýchodní Evropy, kde již v předchozích dnech zaznamenali sněžení a mrazy.