Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Nejchladnější květnové ráno od roku 2011

Dnes na velké části našeho území teplota klesla pod bod mrazu. Většinou se teploty u nás pohybovaly mezi 1 °C až -3 °C. Nejchladněji bylo na Šumavě na Horské Kvildě, kde teplota klesla na -8,2 °C. Na řadě míst teploty překonaly rekordy pro dnešní den. V Praze Klementinu, kde se počasí sleduje již od roku 1775, ovšem rekord nepadl. V roce 1838 zde v tento den teplota klesla na 0,8 °C. Dnes se pohybovala na této stanici kolem 3 °C. Podmínky v centru Prahy se od té doby ovšem výrazně změnily (větší množství zástavby zvyšuje teplotu), a tak lze i dnešní hodnotu považovat za extrémní. Na stanici byla teplota pro dnešní den nejnižší od roku 1953.

Celkově jsme dnes ráno zažili nejchladnější květnové ráno od roku 2011. Na Moravě se podobně chladné ráno vyskytlo také v roce 2012. Mrazy na začátku května v roce 2011 částečně nebo úplně poničily zhruba 10.500 hektarů sadů (asi 60 procent všech výsadeb v Česku). Sklizeň ovoce tehdy byla nejnižší za posledních 50 let. Mráz se tehdy v Čechách ovšem vyskytl tři noci po sobě. Letos už v dalších dnech nehrozí a tak by poškození nemělo být tak rozsáhlé.

Zítra ráno již mrazy většinou nehrozí. Teploty klesnou na 4 °C až 0 °C. Ještě výrazněji se oteplí v pátek, kdy ranní teploty zůstanou kolem 8 °C.

Tip: Meteostanice - aktuální teploty na meteorologických stanicích

Počasí
Teploty dnes ráno na velké části území území klesly pod bod mrazu, Meteostanice