Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Na našem území téměř 17 °C, v Rakousku i 21 °C

Dnešní den byl ve střední Evropě rekordně teplý. Před studenou frontou k nám proudí teplý oceánský vzduch. Teploty dnes vystoupily na většině území na 11 °C až 16 °C, chladněji zůstalo jen na východě Moravy (například v obci Valašská Polanka na Vsetínsku teplota nepřekročila 5 °C). Nejvyšší teplota 16,8 °C byla naměřena po poledni v Ústí nad Labem. V Doksanech na severu Čech teplota vystoupila na 16,7 °C, v Břeclavi na 16,6 °C, v Brodě nad Dyjí a Dyjákovicích na 16,4 °C. Na více než 40 stanicích (z celkového počtu 138 stanic měřících v síti ČHMÚ alespoň 30 let) padl teplotní rekord pro dnešní den. Na 6 stanicích byla podle ČHMÚ dokonce zaznamenána nejvyšší lednová teplota v historii měření dané stanice. Jednalo se o stanice Průhonice (14,7 °C), Sedlec na Třebíčsku (13,7 °C), Bystřice nad Pernštejnem (12,5 °C), Jablonné v Podještědí (14,4 °C), Česká Lípa (15,4 °C), Liberec (14,2 °C). Většina rekordů pro dnešní den pocházela z roku 1991, kdy u nás také vál silný nárazový vítr. Na řadě stanic v Čechách tehdy bylo ještě tepleji než dnes (v Praze Libuši až 17,2 °C).

Salzburg hlásil rekordních 21 °C
Ještě tepleji dnes bylo na jihu Německa v Rakousku. Na podhůří Alp teploty díky fénovému efektu často překračovaly 15 °C. V rakouském Salzburgu rtuť teploměru vystoupila dokonce až na rekordních 21 °C (tedy jen 4 °C chyběly k dosažení letního dne).

V noci přes naše území přejde studená fronta, po které nás čeká výrazné ochlazení. Nejvyšší denní teploty zítra zůstanou jen mezi 1 °C až 5 °C a místy se vyskytnou sněhové přeháňky, pod 400 m budou smíšené. Z jarního počasí se tak během pár hodin vrátíme k zimě.

Tip: Aktuální teploty - počasí v Česku na meteorologických stanicích

Teploty
Teploty dnes ve 14:00 - na jižní Moravě a severu Čech bylo i přes 16 °C, Teplotní mapa