Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

V Praze Klementinu letos padlo už 12 rekordů

Na meteorologických stanicích se zpravidla v klimatických údajích zaznamenává maximální, minimální a průměrná denní teplota. Právě u maximálních a minimálních teplot se často sleduje překonávání rekordů. Zatímco minimální teploty jsou v posledních letech překonávány zřídka, u maximálních teplot je situace zcela opačná. Letošní rok do Česka přinesl nezvyklé množství nových maximálních teplotních rekordů. Jaká byla situace s překonáváním maximálních teplotních rekordů na nejdéle měřící stanici v Česku v Praze Klementinu, se dozvíte v tomto článku.

Tip: Archiv počasí v Česku

Letos padlo nejvíce maximálních rekordů od roku 1947
Od začátku roku v Praze Klementinu již padlo 12 teplotních rekordů. Údaje o teplotě se v Praze Klementinu pravidelně zaznamenávají od roku 1775 a letošní rok je v počtu překonaných maximálních teplotních rekordů výjimečný. Zatím nejvíce maximálních teplotních rekordů bylo zaznamenáno v roce 1947. Tento rok drží svoje rekordy ve 14 dnech. Značná část jich byla dosažena během mimořádně teplého září. Na druhém místě se nyní umístil letošní rok a na třetí příčce rok 1998, kdy padlo 11 maximálních teplotních rekordů. Ostatní roky již drží 9 a méně rekordů. 78% všech doposud zaznamenaných maximálních teplotních rekordů pochází z let 1900 až 2013. Stále platných maximálních rekordů pocházejících z let 1775 až 1900 je zanedbatelné množství. Zcela opačná situace je v případě minimálních teplotních rekordů.

Minimální teplotní rekord padl naposled před 15 lety
V Praze Klementinu padl minimální teplotní rekord naposledy 1. září 1998, tedy už před více než 15 lety. Nejvíce minimálních rekordů pochází z roku 1785, který jich drží 19. Na druhém místě je v počtu dosažených minimálních teplotních rekordů rok 1929. Z tohoto roku jich pochází 11. Ostatní roky již drží 9 a méně rekordů.

Městský tepelný ostrov
Z klementinské řady je patrný výrazný trend oteplování. Ten ovšem není způsoben jen globálním oteplováním, ale i rostoucí zástavbou v centru Prahy. Právě centrum Prahy už je označováno jako městský tepelný ostrov, ve kterém jsou vyšší průměrné teploty než v okolí (až o 1 °C) a menší rozdíly v teplotách mezi dnem a nocí. Efekt tepelného ostrova lze snížit vysázením zeleně v ulicích.

Počet maximálních rekordů v jednotlivých letech
Počet maximálních rekordů v letech 1900 až 2013 v Praze Klementinu - letošní rok již ve 12 dnech přepisoval historické záznamy na nejdéle měřící stanici na našem území