Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Saharský prach nad Evropou a Českem

Auta pokrytá vrstvičkou nažloutlého prachu, barevný sníh nebo déšť, to vše může způsobit saharský prach a písek, který se dostane do střední Evropy, tedy daleko od místa svého původu. Tato situace nastává obvykle několikrát za rok, přičemž prach a písek zamíří zpravidla do různých oblastí Evropy. Koncem minulého a začátkem tohoto týdne zažili takovou situaci obyvatelé západní Evropy, zejména Britských ostrovů. A možná si ještě pamatujete na barevný sníh, který se letos v únoru vyskytl v Česku a hlavně v Alpách.

Jak se vlastně pouštní prach a písek dostává ze zemského povrchu do vzduchu? Primární příčinou je pochopitelně silný vítr vanoucí nad vyprahlými oblastmi Sahary, kde je dostatečně velké množství materiálu, jež může zvířit a transportovat do velkých výšek nad povrchem. Aby k tomu došlo, stačí obvykle rychlosti větru přes 30 km/h. Obvykle ale nejsou výjimkou prachové bouře, při kterých rychlost větru přesáhne 60 km/h. Pak už se do vzduchu dostává obrovské množství prachu do velkých výšek, klidně až do úrovně oblaků. Tento prach je pak velkoprostorovým prouděním přenášen na velké vzdálenosti, stovky i tisíce kilometrů. Pokud je povětrnostní situace nad Evropou a severní Afrikou taková, že zajišťuje proudění severním směrem, můžeme se prachu ze Sahary klidně dočkat i my. Ve větším množství se následně na zemský povrch dostává v atmosférických srážkách.

K monitorování těchto prachových bouří (a následného postupu prachu) se náramně hodí družicové snímky. Ty můžou být buď v přirozeném oboru spektra (a pak je prach znázorněn žlutohnědě), nebo lze prach a písek zvýraznit kombinací několika družicových kanálů, což je příklad tzv. produktu Dust organizace Eumetsat, který poskytuje družice Meteosat snímající Evropu i Afriku z nultého poledníku. Příklad tohoto produktu je uveden níže, a to z konce března, kdy nad severní Afrikou je růžovou barvou znázorněn zvířený prach, který se následně silným jižním prouděním dostal nad západ Evropy.


Snímky z družice Meteosat, produkt Dust. Růžovou barvou na začátku videa je znázorněn zvířený prach a písek nad severní Afrikou dne 29. března 2014. Ten se následně dostává do oblaků (červená barva) a přemísťuje se dále nad Evropu. Pohyb prachu je na videu zvýrazněn světlejší oblastí, zdroj: Metofficenews

Saharský prach
Saharský prach na autě v Německu na konci března, zdroj: Ulf Köhler (Observatorium Hohenpeißenberg)

Další významný vpád prachu v pátek
Nyní se chystá další významný vpád saharského prachu nad Evropu. Nad Marokem a Alžírskem se nachází poměrně hluboká brázda nízkého tlaku vzduchu a vítr s ní spojený by měl vynést do vzduchu velké množství prachu, který se následně vydá severním až severovýchodním směrem přes Španělsko a Francii až nad Německo a Česko. Výpočet modelu univerzity v Aténách přitom počítá, že v pátek ráno dosáhne koncentrace prachu nad naší oblastí až hodnot kolem 5000 miligramů na metr čtvereční. A to jsou poměrně významné hodnoty.

Musíme tedy počítat s tím, že slunce bude poměrně zakalené a dohlednost snížena, což je patrné i z výrazného zvýšení tzv. optické tloušťky aerosolů – ta charakterizuje míru zeslabení slunečních paprsků vlivem výskytu aerosolů ve vzduchu. Na druhou stranu, velké množství prachu ve vzduchu přinese nádherně barevné západy a východy slunce. Vzhledem jen k výjimečnému výskytu přeháněk ale tentokrát zůstaneme ušetřeni častějšího výskytu vrstvičky prachu na autech a dalších předmětech, kterou by kapky procházející vrstvou vzduchu se zvýšeným výskytem prachu způsobily.

Saharský prach
Výpočet množství prachu ve vzduchu (v miligramech na metr čtvereční) pro páteční ráno, 8:00 SELČ zdroj: Forecast.uoa.gr