Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Průběh letošní hurikánové sezóny

Rok 2014 se před několika dny přechýlil do své druhé poloviny, a tak se společně můžeme poohlédnout za tím, jaký byl uplynulý půlrok z pohledu výskytu hurikánů, což je název pro tropické cyklony v oblasti západního Atlantiku a východního Pacifiku.

Hurikán
Hurikán Amanda ze satelitního snímku (25. května 2014), zdroj: Wikipedia

Když se blíže podíváme na hurikánovou sezonu 2014 u východního pobřeží Ameriky a srovnáme ji se sezonou předešlou, případně průměrnou, přijdeme na zajímavé informace. Tou hned první je, že tato oblast stále, po loňské absenci, čeká na další major hurricane, což je hurikán klasifikován na Saffir-Simpsonově stupnici hodnotou 3 a více (rychlosti větru nad 50 m/s). Celkově sezona 2014 prozatím kráčí ve šlépějích roku minulého, kdy byla velmi pasivní. Od 1. června, kdy započíná Atlantická hurikánová sezona, se utvořily pouze 3 tropické níže, z nichž 2 byly později klasifikovány jako hurikán. První byl Arthur (hurikán 2. kategorie), který je prozatím nejsilnější s minimálním tlakem vzduchu 973 hPa a maximální rychlostí větru (1minutovou) až 155 km/h. Prozatím poslední, zesláblá, ale stále aktivní je Bertha, jenž dosáhla maximálně stupně 1. Tato již ex-tropická níže by podle dosavadních výstupů numerických modelů měla zasáhnout i do dění nad Evropou, a to na přelomu nastávajícího týdne. Ve srovnání s rokem minulým se prozatím projevilo více hurikánů, ale celkový počet tropických tlakových níží je nižší, stejně jako počet usmrcených. Podle dosavadního vývoje i odhadu odborníků by stávající sezona měla být spíše podprůměrná, za což by mohla být zodpovědná například nízká teplota oceánů v oblasti utváření těchto útvarů či nedostatečná vlhkost vzduchu nutná k formování zejména oblačného systému.

Hurikány
Trasy a intenzita tropických cyklon v oblasti Atlantiku, zdroj: Wikipedia

Zato na opačné straně Severoamerického kontinentu se setkali letos již s pěti major hurikány a všechny se zastavily na stupni 4 (alespoň prozatím), jen zatím stále aktivní hurikán Julio dosáhl pouze na stupeň 3. Celkem se doposud vyskytlo 6 hurikánů, které se zformovaly z 11 níží. Na to, že v průměrné sezoně se vyskytne okolo 15 tropických tlakových níží, ze kterých se vyvine zhruba 8 hurikánů, z nichž 3 jsou major hurricane, můžeme tuto oblast jak z hlediska průměrů, tak ve srovnání s minulým rokem (pouze jeden hurikán kategorie 3 a jeden kategorie 2) považovat prozatím za velmi aktivní. Za nejsilnější můžeme doposud brát hned ten první (od 22. května) pojmenovaný jako Amanda s minimálním tlakem vzduchu 932 hPa a rychlostí větru až 250 km/h. Ovšem i stále aktivní Genevieve je velmi silný a na Saffir-Simpsonově stupnici byl ohodnocen až hodnotou 5. Tento hurikán ale při svém postupu překročil hranici mezi oblastmi a v době své největší síly již spadal pod tajfuny. Celkově si tato sezona vyžádala již 9 lidských životů.

Hurikány
Trasy a intenzita tropických cyklon v oblasti východního Pacifiku, zdroj: Wikipedia