Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladném ránu většinou slunečno, v noci na zítřek hlavně na východě zase mráz

Hrozí i silná ledovka, způsobí komplikace v dopravě

Před námi je změna v charkteru počasí. Poprvé od poloviny ledna k nám dorazí frontální systém a hned přinese citelné komplikace. Zítra k večeru na západ Čech dorazí z Německa první srážky, které se budou rozšiřovat dále na východ. Na Moravu a do Slezska dorazí srážky až v úterý ráno. Srážky budou jak ve formě sněžení, tak nebezpečného mrznoucího deště. Ve výšce kolem 1 km se totiž teploty budou hlavně v západní polovině Čech pohybovat až kolem 3 °C a padající sníh v této hladině bude tát. U země budou ovšem teploty stále pod bodem mrazu. V noci z pondělí na úterý se budou pohybovat od 0 °C na západě až po -8 °C na východě. Mrznoucí déšť se vyskytne zejména v západní polovině Čech, kdy se především od zítřejšího večera do úterního poledne očekává i tvorba silné ledovky. Ve východní polovině Čech bude převažovat sněžení a mrznoucí déšť se zde objeví jen ojediněle. Na Moravě a ve Slezsku se očekává jen sněžení. Právě v západní polovině Čech se očekávají nejvýraznější problémy v dopravě. V důsledku tvorby ledovky na stromech hrozí nebezpečí pádů větví nebo dokonce lámání stromů. Vyloučit nelze ani výpadky v dodávce elektřiny. Led může dosáhnout tloušťky kolem 5 mm.

V místech, kde se nebude vyskytovat mrznoucí déšť a po celou dobu vydrží srážky ve formě sněhu, se očekává tvorba nové sněhové pokrývky. Do středečního rána napadne od 5 do 15 cm sněhu. Nejvíce sněhu napadne na východě Čech a na Moravě a ve Slezsku, kde se po celé období budou teploty pohybovat pod bodem mrazu. Na západě Čech naopak v úterý odpoledne teploty vystoupí až na 3 °C. V noci z úterý na středu se ovšem mrazy vrátí i na západ, a tak se může naopak tvořit náledí a zmrazky (tající sníh opět zmrzne). V dalších dnech bude delší cesty lepší raději odložit.

Ledovka
Především západní polovinu Čech obalí silná ledovka - hrozí problémy v dopravě, pády stromů i výpadky elektrické energie.